Hakan Çelik Enerjide yeni fırsatlar var
HABERİ PAYLAŞ

Enerjide yeni fırsatlar var

STM, Türkiye’nin en önemli mühendislik, teknoloji ve danışmanlık kuruluşlarından. Savunma alanında dünyada ilk 100 arasında bulunuyor.

Sadece kritik savunma ürünlerinin üretimi ve geliştirilmesi alanında değil, kendi bünyesindeki STM ThinkTech aracılığıyla bir düşünce kuruluşu olarak da faaliyet gösteriyor. TSK’nın da en büyük tedarikçileri arasında bulunan STM, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından destekleniyor.

STM’nin Enerji Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler paneli için önceki gün Ankara Sheraton Otel’de bir araya geldik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever ve STM Genel Müdürü Murat İkinci’nin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol çok önemli bir sunum yaptı.

Haberin Devamı

Fatih Birol’un paylaştığı bilgiler satır başlarıyla şöyle:

1) Avrupa’da rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde muazzam bir artış yaşanıyor.

2) Yakın gelecekte dünya doğalgaz ihtiyacının önemli bölümü LNG tankerleri aracılığıyla taşınacak. ABD, Avustralya ve Katar en önemli tedarikçiler hâline gelecek.

3) Türkiye boru hatları ve enerji kaynakları çeşitlendirmesi alanında doğru hamleler yapıyor.

4) Çin, bütün enerji türlerinin tüketiminde en önemli pazar olacak.

5) Hindistan en önemli oyunculardan biri. Büyüme hızında Çin’in bile önünde.

6) ABD kaya gazı ile gerçek bir devrim yaptı. Dışarıdan enerji ithalatını çok azalttığı gibi net ihracatçı durumuna geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar Türkiye’nin hızla büyüyen ve Avrupa’da en fazla doğalgaz tüketen dördüncü ülke olduğunu anlattı. Doğalgaz, hidroelektrik, kömür ve yenilenebilir enerjiden nükleere kadar farklı alanlarda kaynakları çeşitlendirerek vatandaşlara en uygun fiyata elektrik sağlamayı öncelik olarak benimsediklerini ifade etti.

Gördüğüm kadarıyla Türkiye nükleer hedefinden vazgeçmeden yenilenebilir enerjinin payını da artırmaya çalışacak. Akkuyu Nükleer Santrali’nin 2023’te faaliyete alınması planlanıyor. SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin enerji bölgelerinin ve arzının güvenliği için de yoğun çalışma yaptıklarını anlattı. Siber güvenlik konusuna özel bir önem verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

İsrail ve Mısır hükümetlerinin politikaları nedeniyle Ankara’nın bu iki ülke ile siyasi ilişkileri oldukça düşük seviyede. Ancak ticaret ve enerji başlığında ben önümüzdeki günlerde belli bir diyalog geliştirilmesinin bütün ülkelerin yararına olacağı görüşündeyim. Bu açılımı Akdeniz’in güvenliği açısından faydalı görüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder