Hakan Çelik 'Formula 1' için büyük buluşma
HABERİ PAYLAŞ

'Formula 1' için büyük buluşma

Haberin Devamı

Büyük bir heyecanla yapılan ancak daha sonra ilgisizlik ve mali zorluklar nedeniyle adeta kaderine terk edilen İstanbul Park, işletme hakkının Vural Ak’a geçmesiyle birlikte yeniden canlanıyor. Türkiye’nin en büyük otomobil kiralama şirketi Intercity’nin de sahibi olan Vural Ak, iki hafta önce Kanal 24’teki televizyon programıma katılmış ve Formula 1’i yeniden İstanbul’a kazandırmaya çalışacaklarını müjdelemişti.

Sözünü tuttu ve Formula 1’in patronu Bernie Eccleston’u Türkiye’ye dönmeye ikna etti. Formula 1, dünyanın en popüler ve prestijli sportif etkinliklerinden biri; organizasyonu başarıyla yapabilen ülkeler açısından da çok önemli bir gelir kaynağı. Ancak İstanbul Park’ta düzenlenen Formula yarışları, yeterli seyircinin toplanamaması, sponsorların ilgisizliği ve artan maliyetler nedeniyle başarısız olmuştu.

[[HAFTAYA]]

Bir diğer sorun da Bernie Ecclestone’a ödenecek parada düğümleniyordu. Bernie, Formula için 26 milyon dolar isterken Türk hükümeti ancak 13,5 milyon dolar ödenebileceğini söyleyince görüşmeler kesilmişti. İşte tam bu aşamada, Ankara siyaset çevrelerinde de tanınan ve güven duyulan bir işadamı olan Vural Ak kolları sıvadı. Hükümete, Formula’nın gelişinin İstanbul’a neler kazandırabileceğini anlattı.

* * *

Aslında ortada şöyle basit bir hesap var: Formula 1’i izlemek için yurt dışından gelen yaklaşık 10 bin yarışsever ile 4 bin dolayındaki teknik personelin; yeme, içme, konaklama ve alışveriş harcamaları 80 milyon dolar tutuyor. Bunun KDV’si olan 20 milyon dolar da aşağı yukarı Bernie’nin Türkiye’den istediği rakama karşılık geliyor.

Bir başka ifadeyle “Türkiye 20-26 milyon dolar arasında bir ödeme yapsa bile ülke olarak elde edilecek toplam gelir düşünüldüğünde yine çok kârlı bir operasyon ortaya çıkıyor”. Formula’yı alan ülkeler, Bernie’ye minimum 40 ila 60 milyon dolar civarında bir ödeme yapıyor. Bu nedenle Türkiye’nin vereceği rakam son derece makul seviyede kalıyor.

Bernie Ecclestone’un yakın ekibinde ‘Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden isimler de var. Bunlarla kurulacak yakın dostluk ve lobi faaliyetleri, İstanbul’un çok istediği olimpiyatların alınmasına da yardımcı olabilir. Zira Bernie’nin Türkiye’ye kişisel bir sempatisi de var.

Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone büyük ihtimalle yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. Erdoğan, en başından beri Formula’nın gelmesi ve burada kalması için yoğun çaba göstermişti. Yarınki görüşmeden sonra Formula yarış takvimi ortaya çıkacak. Her konuda anlaşma sağlanırsa 2013 yazındaki organizasyon, Amerika-New Jersey yerine İstanbul’da düzenlenecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder