Hakan Çelik Frig medeniyetiyle dünyaya açılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Frig medeniyetiyle dünyaya açılıyor

Afyonkarahisar, millî mücadelenin en çetin yaşandığı illerimizden. Günümüze yaklaşırken Afyon, ticaretin farklı alanlarında öne çıkmış, coğrafi konumunun avantajıyla da başarılı yerlerden biri hâline gelmiş. Sucuk başta olmak üzere güçlü gıda endüstrisi ve Türkiye’nin bir numaralı termal tesisleri burada.

Üretim, ihracat ve istihdam sıralamalarında güçlü bir yer Afyon. Daha önce değerli dostum, dünyanın sayılı müzik koleksiyonerlerinden işadamı Şükrü Demirayak’ı ziyaret etmek için iki kez Afyon’a gitmiştim. Cumartesi günü CNN Türk’teki programımın ardından otomobile atlayıp tekrar Afyon’a gittim.

Haberin Devamı

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ile buluştuk. Müstakbel Kebap’ta yemek yiyerek turumuza başladık. Afyon’a yolunuz düşerse, mutlaka gitmenizi öneririm, pandemi ve hijyen kurallarını esas alan güzel bir servis ve harika bir mutfağı var.

Vali Gökmen Çiçek, daha önce İçişleri Bakanlığı’nda Personel Genel Müdürü olarak görev yapmıştı. Kamuda tanınan, güvenilen ve sevilen bir isim. Çalışkanlığını duymuştum ancak anlatanların ne demek istediğini Afyon’a gidince anladım. Vali Çiçek, son derece sıcak ve mütevazı, tam bir proje insanı.

Frig medeniyetiyle dünyaya açılıyor

Vali, Afyon’u sadece kuzey-güney hattında seyahat edenlerin soluklandığı bir yer kimliğinden çıkarmak istiyor.

Çok da haklı. Zira şehrin müthiş potansiyeli var. Sadece klişelerle anılması haksızlık olur. İnanları gayretli ve açık fikirli. Ekonomik potansiyeli büyük. Vali’nin üzerinde çalıştığı, desteklediği veya farkındalık yaratmak istediği şeyler başarılırsa Afyon bambaşka bir görünüme bürünebilir.

Kadın Kültür Evi projesini çok önemsiyor. Kadınların ihtiyaç duyduğu şeylerin temininden meslek edinme ve hobilere kadar bir dizi önemli konuda çalışma yürütülüyor. Beni en fazla etkileyen yerlerden biri antik Frig medeniyetinin yaşam alanları oldu.

Afyon, tarihî ve kültür birikimi açısından birçok kişinin yeterince bilmediği bu olağanüstü uygarlığın izlerini taşıyor. Köylerin içinden geçip, kayalara oyularak yapılan bölgeye geldiğimizde hava kararmıştı. Otomobillerin farlarının aydınlattığı noktalardan antik çağın apartmanlarını andıran yerlere ulaştık. Gerçekten çok etkileyici. Kayaların içinde kiliseler, soyluların mezarları ve halkın yaşam alanları ziyaretçileri bekliyor.

Haberin Devamı

Vali, ışıklandırma yapılacağını, kısa süreli dinlenme ve ziyaret noktalarının düzenleneceğini anlattı. Çevre köylerdeki binalar da restore edilecek. Sonraki dönemde inşa edilmiş yapılar tarihî dokuya uygun hâle dönüştürülecek. Vali’nin anlattığı proje tamamlandığında, özenli bir restorasyon ve bakım çalışmasıyla, iddia ediyorum, Afyon dünya çapında tanınan ve bilinen bir ziyaret noktası olur.

Kültür-sanat odaklı turları tercih eden yüksek gelir seviyesine sahip Amerikalı, Japon, Hollandalı ve Fransız turistleri burada görmeye başlarız. Bu ziyaretçileri gerek hizmet gerekse altyapı açısından memnun edecek tesisler mevcut. Benim gece kaldığım Akrones Otel, şehrin 5 yıldızlı ve kaliteli tesisleri arasında. Bir zaman yaratıp mutlaka Afyon’a gidin ve Frig uygarlığının izlerini sürün derim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder