Hakan Çelik Güzel şeyler
HABERİ PAYLAŞ

Güzel şeyler

Haberin Devamı

Türkiye’deki havayolu kuruluşları son yıllarda alkışlanacak performans gösteriyor. Özellikle Avrupalı taşıyıcıların pazar kaybettiği ortamda Türk şirketlerinin başarısı önemli. Havacılık faaliyetlerinin büyük bir hızla Avrupa’dan Ortadoğu ve Asya-Pasifik’e kaymasının da bunda etkisi var. THY yakın coğrafyamızda ciddi sıçrama yaparken Atlantik ötesine uçan güçlü oyunculardan biri haline geliyor.

THY birkaç gün önce Miami hattını açtı. Miami, Türklerin en yoğun yaşadığı ABD şehirlerinden. THY’nin halen uçuş yaptığı diğer ABD şehirleri New York, Boston, Washington DC, Chicago, Houston, Los Angeles, San Francisco. Kanada’da Toronto ve Montreal’e uçuşları yüksek ilgi görüyor. Latin Amerika’da ise Arjantin’de Buenos Aires ve Brezilya’da Sao Paolo seferleri var. Mexico City ve Havana için de çalışmalar son aşamada.

[[HAFTAYA]]

Bu arada THY’yi öne geçiren çok kritik bir gelişme oldu. Dünyanın en büyük havayolu kuruluşlarından Alman Lufthansa, THY ile yoğun rekabete dayanamayarak Münih-İstanbul ve Münih-İzmir uçuşlarını durdurdu. Daha önce de benzer sebeplerle Avusturya Havayolları, Viyana-İstanbul uçuşunu bitirmişti. Lufthansa’nın Almanya’nın en büyük ikinci havacılık aktarma noktası olan Münih’te geri adım atması THY’nin açık üstünlüğünün tescili.

Zira THY’nin Münih’e günde 6 seferi var ve doluluk oranı yüzde 80’lerde. Hızlı büyüyerek rekabete önemli katkı sağlayan Pegasus’un da Münih’e haftanın her günü bir, Pazartesi ve Cuma günleri ikişer seferi var. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’la bu konuları konuştuk. Yıldırım, İstanbul’da transit yolcu sayısının 1 milyondan 20 milyona çıkması ve 3.5 saat uçuşla 56 ülkeye ulaşılmasının olağanüstü bir büyüme potansiyeli yarattığı görüşünde. Binali Yıldırım’ın işaret ettiği bölgede 26 trilyon dolarlık ekonomik hacim söz konusu.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy Türkiye’yi 2020’ye kadar dünyanın kongre merkezlerinden biri yapmak için çalışıyor. Havayollarımızın performansı, sektörü bu hedefe kenetlemek adına çok sevindirici. Önemli planlardan biri İstanbul’un finans merkezi, Türkiye’nin de lojistik üs olması. Burada İzmir için de makro ölçekte projeler var. Bu konuları Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile değerlendirdik. Bakan, Türkiye’nin Avrupa ve diğer küresel pazarlarla entegrasyonu hakkında stratejik gelişmelerden bahsetti. Başka bir yazıda bunları anlatacağım.

* * *

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Merkezi’nin önünde ateş açılması nedeniyle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak geçmiş olsun mesajını iletti. Yaşadığımız zor günlerde, birlik ve dayanışma içinde olmaya çok ihtiyacımız var. Erdoğan’ın telefonunu olumlu buldum. Türkiye’nin cumhurbaşkanı ile ana muhalefet partisi arasında gelişen diyalog beni gelecek için umutlandırdı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder