Hakan Çelik Hedef insansız savaş uçağı
HABERİ PAYLAŞ

Hedef insansız savaş uçağı

Türkiye’de savunma ve terörle mücadele alanında devrim niteliğinde faydalar sağlayan insansız hava araçlarını (İHA) geliştiren Baykar’ın teknik lideri Selçuk Bayraktar ile stratejik ürünlerle ilgili son gelişmeleri konuştuk. Bayraktar hedeflerinin insansız savaş uçağı geliştirmek olduğunu söyledi.

YERLİ TEKNOLOJİ

Suriye’den, Kıbrıs, Libya ve Körfez’e kadar geniş coğrafyada yaşanan istikrarsızlıklar ve çatışma riski, yeni savunma arayışlarına girilmesine neden oluyor. KKTC’nin Geçitkale’yi İHA ve SİHA konuşlandırmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) tahsis etmesi Türkiye’nin bu alandaki hazırlıklarının en üst seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Sahadaki şartlardan kaynaklanan özel ihtiyaçlar ve farklı ülkelerin ambargo kararları Türkiye’yi yerli teknolojileri geliştirmeye zorluyor. En büyük iyileşmelerden biri İHA kategorisinde yaşandı.

Hedef insansız savaş uçağı

GECE GÜNDÜZ MESAİ

İHA ve SİHA’ları üreten Baykar tesislerini, şirketin Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile inceledikten sonra Çorlu askeri üssündeki hangarlarda testleri devam eden Bayraktar AKINCI’yı görmeye gittim. Burada gece gündüz demeden çalışan Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve mühendislerle bir araya geldim.

REKOR UÇUŞ SÜRESİ

Baykar’ın merkez üretim üssü ve Çorlu’da İHA’ları inceleme fırsatı buldum. İHA’lar havadan taarruz, bombardıman ve istihbarat faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor ve klasik savaş uçaklarına oranla daha ucuz ve pratik. Silahlı versiyonları SİHA’lar Türkiye’nin terörle mücadelesinde çarpan etkisi yarattı.

TSK 2007’den beri Bayraktar Mini İHA’yı, 2014’ten itibaren ise Bayraktar TB2 İHA ve SİHA’ları kullanıyor. 2015’te silahlanan Bayraktar TB2 160 bin saatlik uçuş yaptı. Havacılık tarihimizin en uzun uçuş saatine sahip milli hava aracı oldu.

Hedef insansız savaş uçağı

HEDEFLER BÜYÜK

ABD’de dünyanın en prestijli bilim merkezlerinden MIT’de eğitim gördükten sonra Türkiye’ye dönen ve aile şirketi Baykar’da saha çalışmalarına devam eden Selçuk Bayraktar, hava araçları geliştirilmesi konusunda büyük yol aldıklarını, hedeflerinin insansız savaş uçağı üretmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

EN İYİSİ

Bayraktar şunları söyledi: “Teknofest ve milli teknoloji hamlesi geniş kitlelerde ciddi farkındalık oluşturdu. Başka ülkelerce de kullanılan Bayraktar TB2 kendi sınıfında dünyanın en iyisi. Hayati önem taşıyan ilk uçuşu AKINCI büyük başarıyla tamamladı.

Her hafta düzenli olarak test uçuşları devam edecek. Akıncı’da Ukrayna’dan alınan 2X450 beygir gücünde turboprop (pervaneli) kategoride motorlar kullanılıyor. Farklı tipte motor geliştirmek için çalışıyoruz.

UKRAYNA’YA SATILDI

TB2 tipindeki SİHA’lar şu ana kadar Katar ve Ukrayna’ya satıldı. TÜBİTAK, Aselsan ve Havelsan ile yoğun çalışma yürütüyoruz.” Baykar Genel Müdürü ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, farklı ürünleri daha ileri aşamaya taşımak için ARGE çalışması yürüttüklerini anlattı.

RÜŞTÜNÜ İSPATLADI

Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı, rüştünü ispatlamış bir SİHA. TSK tarafından etkili şekilde kullanılıyor. 27 saat 3 dakika havada kalarak bir rekora imza atan Bayraktar TB2, 27 bin 30 feet (yaklaşık 8 bin 250 metre) gibi oldukça yüksek irtifaya ulaşabiliyor. Bu SİHA’da, Roketsan tarafından geliştirilen milli akıllı mühimmatlar kullanılıyor.

Haberin Devamı

Hedef insansız savaş uçağı

İLK UÇUŞTA TAM PUAN

Baykar’ın son ürünü Bayraktar Akıncı, TİHA yani Taarruzi İnsansız Hava Aracı kategorisinde. 6 Aralık günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Akıncı teknik özellikleri ve kullanım alanlarının esnekliği açısından bakıldığında kendi sınıfında dünyanın en iyi TİHA’sı olarak kabul ediliyor.

Faydalı yük dâhil toplam 5.5 ton ağırlığındaki Akıncı her türlü hava şartlarında uçabiliyor. 12 metre uzunluğunda, 20 metre kanat açıklığına sahip olan Akıncı havadan havaya füze atabilme kapasitesine de sahip. GPS bağlantısı olmaksızın uçabiliyor, yer sistemlerine bağlı olmaksızın tam otomatik iniş ve kalkış gerçekleştirebiliyor.

2021’DE GÖREVDE

24 saat havada kalabiliyor ve 40 bin feet irtifaya (yaklaşık 12 bin metre) ulaşabiliyor. Akıncı’da akıllı radar ve elektronik harp sistemleri de bulunacak. Hava savunma radarlarının yerini tespit edebileceği için elektronik harp kapasitesine sahip olacak. Asıl farkı elektronik yazılım ve donanımlar sağlayacak. Bu sayede stratejik bir sistem haline geliyor. Selçuk Bayraktar, Akıncı’nın 2021’de göreve başlamasını hedeflediklerini söyledi.

Hedef insansız savaş uçağı

750 KİŞİLİK EKİP

İHA’da dünyanın en önemli 4 şirketinden biri olan Baykar’ın büyük çoğunluğu Araştırma Geliştirme (ARGE) çalışanı 750 kişilik ekibi var.

UÇAN OTOMOBİL 15 YIL SONRA

Baykar, yapay zekâ, merkezi komuta kontrol sistemleri ve uçan araba üzerinde de çalışıyor. Selçuk Bayraktar “Ön prototip uçan otomobil Cezeri, en geç 15 yıl içinde insanların kullanımına hazır hale gelecek” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder