Hakan Çelik İngiltere'den Gül'e büyük devlet protokolü
HABERİ PAYLAŞ

İngiltere'den Gül'e büyük devlet protokolü

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in davetiyle pazar günü İngiltere’ye gidiyor. Kenan Evren’den bu yana Londra’ya cumhurbaşkanı seviyesinde bir ziyaret yapılmamıştı. Bu nedenle detaylar üzerinde aylardır çalışan İngiliz protokol yetkilileri, Cumhurbaşkanı Gül’ün gelişine büyük önem veriyor.


Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül

[[HAFTAYA]]

Gül ve beraberindekiler pazar akşamı Londra’ya ulaşacak. İki gün boyunca şehrin en merkezi yerinde bir otelde konaklayacak olan Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, 22 Kasım’da Kraliçe’nin ünlü Buckhingham Sarayı’nda vereceği akşam yemeğine katılacak. Cumhurbaşkanı ve eşi geceyi de sarayda geçirecek.


Kate Middleton ve Kraliçe II. Elizabeth

Abdullah Gül’e İngiltere ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bazı milletvekilleri, bürokratlar, sanatçılar, iş dünyası temsilcileri ve basın mensupları olarak biz eşlik edeceğiz. İngiltere, geleneklerine çok bağlı bir ülke... Bu nedenle devlet ziyaretlerinde yüzyıllar öncesinden kalma protokol kuralları korunuyor. Mesela Gül çiftini kalacakları otelden, “tahtın veliahdı” Galler Prensi Charles alacak ve Kraliyet Süvari Birliği eşliğinde muhtemelen bir Rolls Royce ile saraya götürecek. İngiltere’nin olduğu kadar Avrupa jet sosyetesinin de ünlü simaları olan Prens William ile Prenses Kate Middleton da saraydaki resmi davette bulunacak. Kraliçe ve Prenses Middleton, Hayrünnisa Hanım’ı bu yemeğin öncesinde 5 çayında ağırlayacak. Elizabeth’in saraydaki yemeğine katılan erkek konukların frak giymesi zorunlu.


Illustrious uçak gemisi


Cumhurbaşkanı ile eşinin yemekte giyeceği kıyafetler özel dikildi. Gül’ün ziyareti, renkli protokol görüntülerinin yanı sıra ekonomik ve politik açıdan da çok önemli. Halen iki ülke arasındaki ticaret hacmi 12 milyar dolar seviyesinde. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın 2015 hedefi ise ikili ticareti 25 milyar dolara ulaştırmak. Bu vizyonla uluslararası ziyaretlerinin çoğunda işadamlarını yanına alan Cumhurbaşkanı Gül, 21 Kasım günü İngiliz ekonomisini yönetenlere hitaben çok önemli bir konuşma yapacak. Ali Babacan’ın programında da Goldman Sachs gibi ciddi finans kuruluşları ve büyük yatırımcılarla görüşmeler var.

500 yıllık donanma üssü

Gül, programının son gününde İngiltere’nin en büyük üç deniz üssünden biri olan HMNB Portsmouth’u da ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olacak. 15. yüzyıldan beri donanmasının beyni konumundaki bu üste, İngiltere’nin aktif durumdaki tek uçak gemisi HMS Illustrious da demirli bulunuyor. Bu, Irak ve Bosna savaşlarında da aktif rol almış bir gemi. Dikine inip kalkabilen Harrier uçakları emekli edildiği için, şimdilik sadece helikopter taşıyor. Kraliçe’nin adını taşıyacak olan 284 metre uzunluğundaki yeni uçak gemisi HMS Queen Elizaeth 2019 yılında hizmete alınacak ve yine Porstmouth’da üslenecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder