Hakan Çelik İnsan mı, makine mi daha az hata yapar?
HABERİ PAYLAŞ

İnsan mı, makine mi daha az hata yapar?

Pandemi, pek çok güzel şey gibi sinema zevkimizi de hayatımızdan silip götürmüştü. Uzun bir aradan sonra ilk kez sinema salonunun yolunu tuttum, İstanbul Kanyon’da Cinemaximum’da Top Gun Maverick filmini izledim. Salonda aşağı yukarı 15 kişi vardı, sadece ikisi maske takmıştı. Gişedeki görevli hanıma klimalarınızda “Hepa filtresi var mı, dışarıdan taze hava girişi oluyor mu?” diye sordum fakat “Hiçbir fikrim yok” cevabını aldım. Belki de bu soruyu soran ilk ben olmuştum.

Top Gun Maverick, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri’nin seçkin pilotlarının çok zorlu bir göreve hazırlanışlarını anlatıyor. İmkânsız gibi görünen bir hedefe ulaşma yolundaki sıkıntılar ve kahramanlar arasındaki çekişmeler işleniyor. Filmi beğendim, sürükleyici, baştan sona sıkılmadan izledim. Bütün dünyada çok başarılı bir gişe hasılatıyla hâlâ gösterimde. Şimdiden 2 milyar dolar hasılatı yapımcılara bıraktı.

Haberin Devamı

Maverick’in çekimi ve dağıtım süreci COVID’in en ağır günlerine rastlaması nedeniyle hayli zorluklara neden olmuştu. Tom Cruise’u çok başarılı buldum, kadın başrol oyuncu Jennifer Connelly ise bir türlü hikâyeye oturmamış gibi geldi. Ayrıca, beyaz perdenin en güzel kadınlarından biri olan Connelly’ye yıllar pek iyi davranmamış, Tom Cruise fiziksel olarak daha iyi görünüyordu.

Val Kilmer, Ed Harris filme yakışmış. Birçok “blokcbuster” yapımda olduğu gibi burada da bol bol Hollywood klişesi var elbette; fakat izleyici bunları en baştan kabul ederek hatta arzu ederek sinemaya gidiyor.

O ÜLKE HANGİSİ?

Top Gun Maverick, Amerikan havacılık ve savunma gücünü ortaya koyan ve ABD’nin muazzam teknolojik üstünlüğüne atıfta bulunan bir film. Film boyunca bol bol F-18 Hornet savaş uçaklarının kabiliyetlerine tanık oluyoruz. Sonlara doğru bir yerde emektar F-14 Tomcat uçağı devreye girerek maharetlerini sergiliyor.

“Gözü kara” Amerikan pilotlarının özel bir operasyonla sızdıkları düşman ülkenin hangisi olduğu ise filmde seyircilerin hayal gücüne bırakılmış. Fakat detayları birleştirince karlar altındaki dağlık ülkenin İran olduğu anlaşılıyor. Yapımcılar F-18’lerin her bir saatlik uçuşu için Pentagon’a 12 bin dolar ödemiş.

Haberin Devamı

Kahramanlarımız F-18 ve külüstür bir F-14 ile karşı tarafın SAM füzelerini ve beşinci nesil gelişmiş SU-57 uçaklarını alt etmeyi başarıyor. Film, Pentagon’da muharebe işini bundan böyle gelişmiş İHA’lara devretmeyi planlayan komutanların etkisine atıfta bulunuyor. Ancak her şeye rağmen savaşta asıl farkı oluşturanın pilotların yeteneği ve cesareti olduğuna vurgu yapılıyor. Filmde sık sık USS Theodore Roosevelt uçak gemisini görüyoruz.

ABD’nin meşhur Tomahawk füzeleri de rakibin havaalanını vurma konusunda çok işe yarıyor. Her biri milyonlarca dolar olan Tomahawk’lardan leblebi çekirdek gibi fırlatılmış olması da Pentagon’un müthiş savunma bütçesini ortaya koyuyor. Val Kilmer gırtlak kanserinden sesini kaybetmiş olduğu için yapay zekâ yardımıyla sesi yeniden üretilmiş. Film ağırlıklı olarak Kaliforniya’da çekilmiş.

İnsan mı, makine mi daha az hata yapar

Tom Cruise bir sahnede nedense “kasksız şekilde” kullandığı Kawasaki motosiklet ile pistte uçakla yarışıyordu! Filmin sonlarında karşımıza çıkan Jennifer Connelly’nin 1973 model Porsche 911 S otomobili gerçekten çok güzel bir kare oluşturmuştu. Bu görüntü için Porsche kesenin ağzını açmış olmalı. Sinema dünyasında müzik, filmlerin en önemli unsurlarından biridir. Ben, Maverick’te hikâyeyi sürükleyecek kuvvetli bir şarkı veya melodi bekledim doğrusu. Son dönemin en hareketli ve sürükleyici filmlerinden olan Top Gun Maverick’i görmenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder