Hakan Çelik İnternet hızlı ve kesintisiz olsun
HABERİ PAYLAŞ

İnternet hızlı ve kesintisiz olsun

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlediği 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası, teknoloji ve iletişim sektörünün dev isimlerini bir araya getirdi. 6-7-8 Ekim tarihlerinde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte, fuar formatında son yenilikler sergilendi. Seminer ve paneller kısmında ise sektörün küresel çapta önemli aktörleri deneyim ve en son projelerini paylaştı. Lojistikten, dijitalleşme ve mobiliteye kadar bir dizi alanda yakın gelecekte hangi gelişmelerin yaşanabileceği konuşuldu. Start up’lardan yaratıcı isimleri dinleme fırsatı bulduk. TUSAŞ’tan Prof. Dr. Temel Kotil, Renault Mais’ten Dr. Berk Çağdaş, İGA’dan Kadri Samsunlu, Hyperloop’tan Dirk Ahlborn, Eurocontrol’dan Eamonn Brennan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuşmacılar arasındaydı. Türkiye, nüfusu genç ve çok dinamik bir ülke. İnsanlar en son teknolojik ürünlere sahip olmak için gerekirse bütçelerinden büyük fedakârlık yapıyor. Ülkemizde satılmış cep telefonlarının büyük çoğunluğu akıllı cihazlardan oluşuyor.

Haberin Devamı

İnternet hızlı ve kesintisiz olsun

Panelin sonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’dan PTT tarafından bastırılan ilk gün zarfı ve pullarından oluşan bir armağan aldım

Kullanıcılar, telefonlarından eğitim, iş ve eğlence amaçlı yararlanıyor. İlk gençlik yıllarımda kullandığım Commodore bilgisayar 64 kilobayt hafızaya sahipti. 128 ve 500 K’lık Amiga ve Amstrad gibi modeller piyasaya sürülünce nasıl mutlu olmuştuk. Apple’ın bugünlerde satışa çıkardığı yeni iPhone 13 Pro modellerinde 1 Terabayt saklama alanı seçeneği sunuluyor.

Hayatımızda o kadar çok fotoğraf, video ve doküman var ki bununla da yetinmeyip bulutta (cloud) ilave yer alıyoruz. Bilgi taşıma ve saklama ihtiyacının ciddi şekilde artışına bir örnek bu. Bilgisayar ve diğer akıllı sistemlerin etkin çalışabilmesi için kesintisiz ve hızlı internete ihtiyacımız var. Performanslı bir otomobille hedefe ulaşabilmek için depoyu tamamen doldurmak gerektiği gibi. Nitekim Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da konuşmasında bu konuya işaret etti ve 6G teknolojisine giden yolda atılacak adımlardan bahsetti.

Haberin Devamı

Moderatörlüğünü yaptığım “Dijitalleşme” konulu panele Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ve Türk Telekom CEO’su Ümit Önal katıldı.

  • 4.5G deneyimi ve 5G hazırlıkları,
  • Fiber internet konusu, ortak altyapı önerileri,
  • Ödeme sistemleri,
  • Pandemi ve sonrasına hazırlık, yeni meydan okumalar…

Bunlar ana hatlarıyla konuştuğumuz başlıklar oldu. Bütün katılımcılarda daha iyi ürün ve hizmet sunmak konusundaki heyecanı hissettim. Gerek kullanıcı deneyimleri gerekse sosyal medya izleyicilerinden panele gelen sorulardan hızlı ve kesintisiz internet ihtiyacına çok vurgu yapıldığını gördüm.

Zirveden çıkan sonuçlar önümüzdeki dönem için yol gösterici nitelikte olacak. Bakan Adil Karaismailoğlu’nun koordinasyonuyla bu şura için aylarca çalışma yürüten Dr. Yunus Emre Ayözen ve Dr. Muhammed Attila Sevim’i kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder