Hakan Çelik 'İslam'a saygılıyım' sözü fırçadan kurtaramadı
HABERİ PAYLAŞ

'İslam'a saygılıyım' sözü fırçadan kurtaramadı

Danimarka Başbakanlığı döneminde Hazreti Muhammed karikatürleri konusundaki tutumu nedeniyle İslam dünyasında büyük tepki çeken Anders Fogh Rasmussen, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine de sert şekilde karşı çıkan bir isim olarak tanınıyordu. Danimarka’nın ROJ TV yayınlarına izin vermesi nedeniyle de Kopenhag- Ankara ilişkileri pek çok kez kopmanın eşiğine gelmişti. Türkiye, Rasmussen’in bu politikalarıyla medeniyetler arası diyaloğa katkı sağlayamayacağı gerekçesiyle NATO Genel Sekreterliği’ne itiraz ediyordu. NATO içinde krize neden olan bu tutum, Türkiye’ye bazı konularda garantilerin verilmesi üzerine aşılmıştı. Danimarka’da 3 dönem başbakanlık yaptıktan sonra Amerika’nın büyük desteğini alarak NATO Genel Sekreteri seçilen Anders Fogh Rasmussen’in Ankara’ya gelişi tamamen Kürt meselesinin çözümüne odaklanan Türkiye için farklı bir konuyu hatırlama imkanı yarattı.

Haberin Devamı

Rasmussen, AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan’ın Rixos Grand Otel’de verdiği iftar davetinde kısa bir konuşma yaptı ve daha önce kızdırdığı İslam dünyasının gönlünü almaya çalıştı. Rasmussen “Lütfen benim burada bulunmamı dünyanın büyük dinlerinden biri olan İslamiyet’e duyduğum saygının açık bir göstergesi olarak da kabul edin” demesine rağmen Başbakan Tayyip Erdoğan’dan fırçayı yemekten kurtulamadı.

Erdoğan, Rasmussen’e yönelik dolaylı eleştirilerini Avrupa Birliği, ROJ TV ve İslam’a bakış konularında yöneltti. Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB üyesi ülkeler arasında tartışma konusu haline getirilmesinin siyasi istismar aracı olarak kullanılmasının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak, bunu “tarih önünde hesabı verilemeyecek bir hata” olarak nitelendirdi.

Rasmussen, Türkiye’ye sert şekilde muhalefet eden liderlerin başında geldiği için bu açıklama doğrudan Rasmussen ve onun gibi düşünenleri hedef alıyordu. Erdoğan, münferit olaylardan yola çıkarak bir dini ve onun mensuplarını potansiyel terörist olarak görmenin “bir insanlık suçu” olduğunu vurguladı. Başbakan, Hazreti Muhammed’in diğer semavi dinler tarafından da kabul edilmesinin inancın bir gereği olduğunu söyleyerek “bunu yapmıyorlarsa cehaletlerindendir” ifadesini kullandı. Başbakan bu sözüyle de Rasmussen’in, Hazreti Muhammed karikatürleri konusunda gösterdiği tavrı sert şekilde eleştirmiş oldu.

Haberin Devamı

Arınç’ın davetine katıldım

Rasmussen’in katıldığı iftarın ardından bir süre daha salonda kalan Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile ayak üstü sohbet etme fırsatı bulduk. Erdoğan ve Emine Hanım’la birlikte fotoğraf çektirmek isteyen davetliler salonda küçük çaplı bir izdihama neden oldu. Bu hafta Ankara’daki yoğun trafik, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le yaptığımız toplantıyla başlamıştı. Ergin, yargı reformuyla ilgili taslağı açıklamıştı. Haftanın son önemli buluşmasını ise dün akşam Ankara’da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la gerçekleştirdik. Arınç’ın yemekte yaptığı önemli değerlendirmeleri daha sonra yazacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder