Hakan Çelik İsrail’deki konser yanlış mı oldu?
HABERİ PAYLAŞ

İsrail’deki konser yanlış mı oldu?

Star TV’nin çok izlenen dizisi İstanbullu Gelin’in başrol oyuncuları Özcan Deniz ve Aslı Enver konser vermek üzere İsrail’in başkenti Tel Aviv’e gitti.

Kanal D’nin pek çok ünlü dizisi gibi İstanbullu Gelin de başka ülkelerde yayınlanıyor. Yıldız oyuncuları ve yapım ekipleri sık sık başka başkentlerden davet alıyor. Bu çerçevede Özcan Deniz ve Aslı Enver -bizim gazetelerde okudum- İsrailli izleyicilerin sevgi seliyle karşılaşmış. Menora Mivtachim Arena’daki konseri 11 bin kişi izlemiş, biletler 300 dolardan satılmış.

Haberin Devamı

Bu konsere sert tepki gösterenler oldu. İsrail Başbakanı Benjamin Netahyahu’nun uyguladığı şiddet politikalarının meşrulaştırıldığı, Türk oyuncuların İsrail’den gelen davetleri geri çevirmesi gerektiği söylendi.

Ben aynı fikirde değilim. Nedenini anlatayım: İsrail halkı ve kamuoyu başka, İsrail hükûmeti başkadır. Sanatı, sporu, dizileri keserek İsrail politikalarına itiraz edemeyiz.

Sanatçılar, sporcular, diziler ve THY başta olmak üzere havayolu kuruluşlarımız Türkiye’nin yumuşak gücüdür. Türk dizileri, Türkiye’nin 50 yılda milyarlarca dolar harcayarak yapamadığı tanıtımı yapıyor. Bu diziler sayesinde milyonlarca insan Türkiye’yi ziyaret ediyor. Ayrıca Türkiye’yi develerin üzerinde insanların seyahat ettiği bir ülke olarak bilenler bu yapımlar aracılığıyla gerçeğin öyle olmadığını fark ediyor.

Bunların yanında dizi ekonomisi sayesinde Türkiye yüz milyonlarca dolar net gelir elde ediyor. ABD’den sonra dünyada dizi ihracında ikinci sıradayız.

Mısır ve Körfez’deki bazı Arap ülkeleri Türkiye’ye yönelik sevginin önünü kesebilmek için Türk dizilerinin yayınını sonlandırıyor.

Türkiye; lideriyle, hükûmetiyle, Dışişleri Bakanlığı’yla, İsrail’in Filistin ve Arap topraklarındaki uyguladığı şiddet ve yayılmacılığa en fazla itiraz eden ülkedir. Bu tutumunu da belli kanallardan zaten sürdürüyor. Ancak bazı şeyleri karıştırmayalım.

Yaşanan onca siyasi gerginliğe rağmen Türkiye’nin İsrail’de sevildiğini görüyoruz. Ayrıca unutmayalım ki “one minute” krizi günlerinden bu yana İsrail ile ticaret azalmadı, tam tersine belli bir yükseliş gösterdi. Bu yıl gördüğüm kadarıyla İsrail’den gelen turist sayısında da ciddi artış olacak. Daha dün baktım; Tel Aviv-İstanbul arasında THY’nin 10 seferi var. Neredeyse iç hat sıklığıyla uçuş düzenleniyor. THY, çoğunlukla İsrailli yolcuları taşıyor, buradan başka ülkelere transit uçuş yapıyorlar.

Haberin Devamı

Özetle; siyasi ömrü belli bir takvimle sınırlı Netanyahu gibi zalim liderler var diye halklar arası ilişkiler uçuruma sürüklenemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder