Hakan Çelik İyi koordinasyon ve destekler sonuç verdi
HABERİ PAYLAŞ

İyi koordinasyon ve destekler sonuç verdi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın verdiği büyük destekle ekonomi ve ticaretin güçlenmesi için Türk iş dünyası ve ilgili paydaşlar arasında çok iyi işleyen bir koordinasyon mekanizması kurulduğunu açıkladı. Olpak, “Buradan aldığımız güçle önemli hamleler gerçekleştiriyoruz” dedi.

VERGİ ERTELEMESİ

Online ortamda bir araya geldiğimiz DEİK Başkanı Nail Olpak, salgının başında finansman ve destekler konusunda tedirgin olduklarını belirterek, “Bu dönemin en önemli destekleri, vergi yükümlülüklerinin ertelenmesi, Kısa Çalışma Ödeneği, İşe Devam Kredisi, Çek Kredisi oldu. Devamla, esnaf ve KOBİ’ye, belirli sektörlere verilen destekler oldu. Sonuçlarını görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

PROBLEM YAŞAMADIK

Olpak, şöyle devam etti

“Martın ikinci yarısında önemli bir problemimiz çıkmak üzereydi, vadeli çek ve senetlerin, mücbir sebep kapsamında değerlendirerek ödenmesi, aslında ödenmemesi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yaptığım bir dizi görüşme sonunda ‘Çek Kredisi’ desteği çıktı. Bu süreçte öyle bir problem yaşamadık, yaşasaydık önemli bir kriz olurdu.

SADECE İŞ KONUŞUYORUZ

Dünya ekonomisinin 2020’yi kayıpla kapatacağını ancak Türkiye’nin yılı az da olsa pozitif büyümeyle tamamlayacağını ifade eden Olpak, “Haziranda 2019’un aynı ayına göre yüzde 30 bir artış bekliyoruz. Devletimizin sunduğu destek paketleri ile hızlı geri dönüşler aldık. Kısmi olumsuzluklara rağmen artık sadece iş konuşmaya başladık” diye konuştu.

450 ONLINE GÖRÜŞME

Nail Olpak, DEİK olarak koronavirüs sürecinde 11 Mart’tan 29 Haziran’a kadar geçen sürede 450 online görüşme, 44 webinar, 176 iş konseyi toplantısı, 44 karşı kanatlarla toplantı, 186 fiziksel ortamda gerçekleşen görüşme yaptıklarını anlattı. DEİK bu süreçte kendi platformlarına 4 bakan, 157 büyük elçi ve 147 ticaret müşaviri konuk etmiş.

İŞ DÜNYASININ 2 TALEBİ VAR

Türk iş dünyamızın bu süreçte en yoğun şekilde dile getirdiği 2 ana talebi de hatırlatan Olpak, “Bu taleplerden öne çıkan ilk konu yurt dışında kurulacak fiziki lojistik merkezleri. Bir diğer önemli husus ise, yurtdışında ticaret yaptığımız yerel bankacılık sistemlerinin kurulması” dedi.

Haberin Devamı

YEŞİL STANDARTLARA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Önümüzdeki dönemin parametrelerinin güven ve tedarik zinciri kavramları olacağını anlatan Nail Olpak’ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • Türkiye, Çin’e alternatif bir üretim üssü haline gelebilir. Önümüzdeki dönemde Afrika gibi üçüncü bölge ve ülkelerde Türkiye-Çin işbirliği yapabiliriz.
  • ABD’li Senatör Lindsey Graham ile gerçekleştirdiğimiz webinarda 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin bir adım ötesine geçilerek, ABD ile Türkiye arasında yeni bir STA (Serbest Ticaret Anlaşması) hedefinden söz edildi.
  • Türkiye, Kuşak ve Yol üstündeki orta koridorda demir yolu hattı üzerinde lojistik bir üs olabilir.
  • Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dış ticaretteki en önemli konu başlıklarından biri ‘European Green Deal’ olacak.
  • Yeşil standartları yakalamak için en hızlı şekilde bu sürece adapte ve hazırlıklı olmalıyız.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder