Hakan Çelik Kentsel dönüşümde çok önemli bir adım
HABERİ PAYLAŞ

Kentsel dönüşümde çok önemli bir adım

Deprem tehlikesi, bir duvar saatinin “tik tak, tik tak” sesi gibi zihnimden çıkmıyor. Bu konudaki hazırlıkları, hangi kurumun hangi çalışmaları yaptığını sık sık bu köşeden sizlerle paylaşıyorum. İstanbul’dan Van’a ülkemizin çok geniş bir coğrafyası birinci derecede deprem kuşağında. Yapı stokumuz hiç iyi değil.

Bazı illerimizdeki durum çok vahim. İstanbul bunların başında geliyor. Kamu binaları, okullar, köprü ve viyadüklerde önemli iyileştirmeler gerçekleştirildi ancak konutların önemli kısmı acil müdahale bekliyor. İstanbul’un bazı ilçelerinde çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Esenler ise farkındalığın güçlü ve projelerin de hızlı yürüdüğü yerler arasında.

Haberin Devamı

Son dönemde neler yapıldığını, hangi adımların atıldığını Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile konuştum. Şu bilgileri paylaştı:

Esenler Belediyesi’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü geniş kapsamlı kentsel dönüşüm projesinin ilk etabı tamamlandı. İlçenin yıllardır süregelen imar ve mülkiyet sorununu çözüme kavuşturmak ve depreme dayanıksız yapı stokunu yenilemek için toplam 60 bin konutu kapsayan kentsel dönüşüm projesinin temeli, 5 Ekim 2020’de atılmıştı.

O tarihten bugüne kadar yürütülen çalışmalarla projenin ilk etabında 2 bin 108 konut tamamlandı, teslime hazır hale getirildi. Bölgede yeni bir yerleşim alanı kuruldu ve 15 Temmuz Mahallesi ismi verildi. Geleneksel konseptte, zemin artı 5 katı geçmeyen yatay mimariye sahip, yeşil dengesi gözetilmiş yaşam imkânı sunan yeni konutların anahtarları yarın düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hak sahiplerine teslim edilecek.

Kentsel dönüşümde çok önemli bir adım

Tevfik Göksu, Esenler’de 13 yılda, yüzde 86 olan riskli yapı oranının yüzde 57’nin altına indiğini anlattı. Bu süreçte yaklaşık 57 bin konutun dönüşümü tamamlanmış.

PARK ÇİLESİNE SON

Tevfik Göksu’nun paylaştığı bilgilere göre projenin yüzde 68’i yeşil ve sosyal donatı alanı. Daireler, 2+1, 3+1 ve 80 ila 125 metrekare arasında büyüklüğe sahip. Projede otoparkların tamamı kapalı alanda tasarlandığı için sokaklarda araç park edilmeyecek. Projenin genelinde 1924 derslikten oluşan 63 adet modern okul planlanmış. 500 yataklı hastane kompleksi, poliklinikler ve diş hastanesiyle birlikte Aile Sağlık Merkezleri de proje içerisinde yer alacak. 40 kilometre uzunlukta bisiklet ve yaya yolu yapılacak. Dev kentsel dönüşüm projesi içinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi de bulunacak. Proje kapsamında kentsel dönüşümle üretilen Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesi de bu bölge dahilinde... 1 milyon 800 bin metrekare alana sahip Esenler Millet Bahçesi’nin 2023 yılında hayata geçirilmesi amaçlanıyor. İçinde; botanik bahçeleri, tema parkları, çocuk oyun alanları ve yüksek standartlarda spor alanları olacak. Türkiye’nin en büyük Kentsel Dönüşüm Projesi’nde konutların yüzde 45’i Esenler’deki riskli yapıların dönüşümünde kullanılacak. Geri kalan yüzde 55’i ise İstanbul’daki diğer ilçelerde bulunan riskli yapıların dönüşümünde kullanılmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda kalacak. Projenin 5 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder