Hakan Çelik Kılıçdaroğlu ne yapacak?
HABERİ PAYLAŞ

Kılıçdaroğlu ne yapacak?

Seçimlere az bir zaman kala Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir büyükşehir belediye başkanı hâlâ belli değil. İstanbul’da da ilçeler için aynı şeyi görüyoruz.

Bu durum CHP’lilerin sabırsızlanmasına ve tepki göstermelerine neden oluyor. Ben bu eleştirileri haklı buluyorum fakat bir taraftan da Kemal Kılıçdaroğlu’nun neden zorlandığını anlamaya çalışıyorum. Kılıçdaroğlu CHP’nin kalesi olarak görülen İzmir konusunda “Bu kadar düşünüp bu ismi mi çıkardınız?” tepkisiyle karşılaşmamak için çok boyutlu bir karar alma süreci izliyor. Hemen hatırlatayım, Ankara ve İstanbul adayları üzerinden parti tabanı ve teşkilatlarında tartışmalar hâlâ devam ediyor. Ankara’da milliyetçi ve ülkücü tabanla birlikte anılan Mansur Yavaş’ın aday gösterilmesi “CHP başkentte sosyal demokrat bir aday bulamadı mı?” tepkisinin gelmesine neden olmuştu. Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü’nde başarılı bulunuyor olmasına karşın az tanınması, partinin sol kanadından güçlü destek görmemesi dezavantajlar olarak sıralanıyor. Üstelik AK Parti adayı Binali Yıldırım olmuşken.

Haberin Devamı

Muharrem İnce ve sokakta ciddi karşılığı bulunan Gürsel Tekin’in farklı gerekçelerle İstanbul’da aday gösterilmemesi “Acaba İzmir adayı ne kadar isbaetli olacak?” sorularının sorulmasına neden oldu. İzmir için mevcut başkan Aziz Kocaoğlu yeniden adaylık sinyali vermiş durumda. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın adı adaylar arasında geçiyor. Ben bu süreçte birçok dengeyi gözeten Kılıçdaroğlu’nun sürpriz bir isim arayışında olduğunu duyuyorum. Çalışmalarıyla dikkat çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar aranan aday olabilir.

Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’in çantada keklik gibi görünmesini istemiyor. AK Parti de İstanbul’da güçlü olduğu ilçelerde aynı hassasiyete sahip.

İstanbul’un tarihi bölgesindeki ilçelerden Eyüp’te Deniz Köken, Başakşehir’de ise Yasin Kartoğlu gibi çalışkan ve dinamik adaylarla yola çıkılmış olması “Bu ilçeleri riske atmayalım” kararlılığını gösteriyor. İstanbul’da CHP’nin güçlü olduğu yerlerle ilgili karar önemli ancak Şişli en fazla merak edilen yer haline geldi. Zira Mustafa Sarıgül bir yılı aşkın bir süredir Şişli’den aday gösterilmişcesine yoğun bir kampanya sürdürüyor, kapı kapı dolaşıyor, yeni projeler açıklıyor. Bu aşamadan sonra aday gösterilmemesi Sarıgül çevresinde kenetlenen büyük kitlede hayal kırıklığı yaratabilir.

Haberin Devamı

CHP genel merkezinden edindiğim izlenim İzmir ve İstanbul ilçe belediye başkanı adaylarının 30 Ocak tarihinden önce açıklanacağı yönünde. Daha fazla gecikme olması Kılıçdaroğlu üzerindeki baskıların partiye zarar verecek boyuta dönüşmesine neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder