Hakan Çelik Kiralama sektörünün yıldızları
HABERİ PAYLAŞ

Kiralama sektörünün yıldızları

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), yılın ilk yarısına ilişkin sektör verilerini açıkladı. Buna göre, operasyonel araç kiralama sektörü ilk altı ayda 8.7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan sıfır otomobillerin yüzde 10.8’ini kapsayan 33 bin 400 adet aracı filosuna kattı.

Yılın ilk yarısı itibarıyla sektörün aktif büyüklüğü 46 milyar TL olarak gerçekleşti. Operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif ticari araç payının yüzde 4.6’ya, elektrikli ve hibrit araçların payının ise yüzde 5.4’e çıkması raporda dikkat çeken diğer detaylar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Kiralama sektörünün yıldızları

Sırasıyla Renault, Fiat, Volkswagen ve Ford en fazla tercih edilen markalar oldu. Otomatik araçlar yüzde 70 oranında talep gördü. Elektrikli ve hibrit modellere ilgili artıyor.

DİZEL ARAÇLAR ÖNDE

Rapora göre, Renault yüzde 23.3 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault’yu yüzde 14.5’le Fiat, yüzde 11.0’le Volkswagen ve yüzde 10.9’la Ford takip etti.

Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 50.9’u kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 26 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 18.5 pay aldı. Sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 76.5 ile dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürürken, benzinli araçların payı yüzde 18.1’e çıktı. Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 3.6’dan yüzde 5.4’e çıktı.

Kiralama sektörünün yıldızları

TOKKDER Başkanı İnan Ekici

GÖVDE TİPİNDE SEDAN

Gövde tipine göre araç oranlarında sedan birinciliği devam etti. Diğer yandan, SUV gövde tipindeki istikrarlı artış da dikkat çekti. Bu kapsamda, sedan gövde tipine sahip araçlar yüzde 64.3’le ilk sırada yer alırken, hatchback gövde tipine sahip araçlar yüzde 19.1 ile ikinci oldu. SUV araçlar ise yüzde 6.7 ile üçüncü sırada yer aldı. Toplam araç parkındakilerin yüzde 70’ini otomatik vitese sahip araçlar oluştururken, manuel viteslilerin payı yüzde 30 olarak gerçekleşti.

Kiralama sektörünün yıldızları

KARAVANA İLGİ YOĞUN

Pandeminin tüm dünyada yayılmasıyla birlikte alternatif tatil arayışında bulunan tüketicilerin karavana olan ilgisi arttı. Türkiye’nin önde gelen ikinci el otomobil ilan platformu arabam.com, tüketicilerin karavan seyahati ile ilgili düşüncelerini ve davranışlarını araştırdı.

Haberin Devamı

Ağustos ayında 8 bin 317 kişiyle yapılan araştırmaya katılanların yüzde 40.2’si, ‘karavanla seyahat edecek olsanız, hangisini tercih edersiniz?’ sorusuna ‘satın alırım’ derken, yüzde 59.8’i ‘kiralarım’ yanıtını verdi. ‘Motor karavan tercih etme sebebiniz nedir?’ diye sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 43.9’u kullanımı kolay olduğu için motor karavan tercih edeceğini belirtti.

Kiralama sektörünün yıldızları

PREMIUM SEÇENEK ARAYANLARA

Borusan Otomotiv Premium, Borusan Otomotiv’in distribütörü olduğu markaların elektrikli mobilitede yeni nesil ve tam elektrikli modellerini adrese teslim imkanıyla kiralama fırsatı sunuyor. BMW iX3, Jaguar I-PACE, MINI Electric ve hibrit motorlu Land Rover Range Rover PHEV404 modelleri 12-47 ay süreyle ve 15 bin-40 bin kilometre (km) seçeneğiyle kiralanabiliyor. Şirket, elektrikli tüm modellerin şarj işlemini kolaylaştıran Wallbox’u da kullanıcılarının hizmetine sunuyor.

Haberin Devamı

Elektrikli otomobil kiralayan müşteriler, yılda toplam 15 güne kadar olmak üzere aynı markanın tercih ettikleri içten yanmalı motora sahip bir modelini de ikame olarak ücretsiz kullanım hakkına sahip olabiliyor.

Kiralama sektörünün yıldızları

210 BİN TL’DEN SATIŞA ÇIKTI

Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında 2000 yılında üretilmeye başlanan, fikri ve sınai hakları Tofaş’a ait olan Fiat Doblo, yenilenen ‘Trekking’ versiyonuyla satışa sunuldu.

Trekking, zorlu yol koşullarına uygun yapısı, sürüş konforundan taviz vermeden sunduğu performans ile geçmiş yıllardaki başarısını, yenilenmiş olarak daha yukarıya taşımaya hazırlanıyor. 120 beygir gücündeki 1.6 litrelik Multijet motor seçeneği ile satışa çıkan Fiat Doblo Trekking’in fiyatı 209 bin 900 TL.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder