Hakan Çelik KKTC'nin ilk yerli otomobili
HABERİ PAYLAŞ

KKTC'nin ilk yerli otomobili

ÜRETİM 2021’DE

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), ilk yerli otomobili Günsel’i tanıttı. Türk mühendis ve tasarımcıların 10 yıllık çalışma ve 1.2 milyon saat emekle ürettiği Günsel’in ilk modeli olan B9, KKTC’nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretildi. Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde kurulan fabrikada, 10 bin parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve seri üretimi 2021’de başlayacak olan Günsel’in üretim kapasitesi 2025’te yıllık 20 bin araca ulaşacak.

Haberin Devamı

KKTCnin ilk yerli otomobili

TAMAMEN ELEKTRİKLİ

Günsel’in ilk modeli B9, yüzde 100 elektrikli bir otomobil. Tek şarjla 350 kilometre yol kat edebiliyor. Aracın motoru 140 kW gücünde. Saate 100 km hıza 8 saniyede ulaşabilen Günsel B9’un hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırıldı.

Günsel B9’un bataryası yüksek hızlı şarjla sadece 20 dakikada doldurulabiliyor. Standart şarj kullanılması durumunda ise bu süre 7 saat. Geliştirme sürecinde 100’ün üzerinde mühendisin 1.2 milyon saat emek harcadığı Günsel B9’un üretimi için 28 ülkeden 800’ün üzerinde tedarikçi ile anlaşma imzalandı.

HAYAL GERÇEK OLDU

Babaları Dr. Suat Günsel’in uzun zaman önce kurduğu hayali gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Babamızın hayalini; tasarımdan itibaren hep birlikte, tek vücut, tek yürek, büyük bir inançla, gece gündüz çalışarak gerçeğe dönüştürdük” dedi.

TOYOTA TÜRKİYE’Yİ HİBRİT ÜSSÜ YAPTI

Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayi, Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan fabrikasında 2016 yılından bu yana ürettiği hibrit teknolojili araçlarla Türkiye’yi, Avrupa’nın Toyota fabrikaları arasında en yüksek rakamlı hibrit üretim merkezi haline getirdi.

KKTCnin ilk yerli otomobili

22 yıldır gelişmiş çevreci teknoloji olan hibrit motorlu araçları üreten ve geliştirmeye devam eden Toyota, Türkiye’de ilk kez 2016 yılında hibrit motorlu C-HR modelini banttan indirdi. 2019 yılında 12’nci nesil Corolla Sedan ile birlikte ikinci hibrit otomobilini de Sakarya’da üretmeye başlayan Toyota Türkiye, böylelikle Sakarya’yı Türkiye’nin hibrit üretim üssü haline getirirken, Toyota Avrupa fabrikaları arasında da en yüksek hibrit üretim adetlerine ulaşıldı.

Haberin Devamı

SKODA’DAN SATIŞ REKORU

Skoda, global alanda altı yıl üst üste 1 milyonun üzerinde satış gerçekleştirerek başarısını devam ettirdi. Avrupa’da yüzde 5.8 ve Rusya’da yüzde 8.8 büyüyerek bu pazarlarda rekora imza atan Skoda, 1.24 milyon aracı kullanıcılarla buluşturdu. 2019 yılında en yüksek satış performansı gösteren model ise bir kez daha Octavia oldu.

363 bin 700 adetlik satış elde eden Octavia ’nın ardından 170 bandını aşan Fabia ve Kodiaq modelleri geliyor. Karoq ise geçen yıla göre yüzde 32’lik satış artışıyla 152 bin 700 adetlik performans elde etti. Rapid 142 bin kullanıcıyla buluşurken, Superb 104 bin 800 adet satış adedine sahip oldu.

KKTCnin ilk yerli otomobili

Bu yıl da önemli yeniliklere imza atacak Skoda, dördüncü nesil Octavia’yı satışa sunacak ve Modüle Elektrikli Platformu MEB üzerine yapılacak ilk modelini tanıtacak.

Haberin Devamı

BMW’YE İKİ ÖDÜL

Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği BMW’nin, Yeni 3 Serisi ve 5 Serisi modelleri premium otomobil rekabetinin anavatanı Almanya’da, kendi segmentlerinde yılın otomobili ödülüne layık görüldüler.

KKTCnin ilk yerli otomobili

Avrupa’nın en prestijli otomobil dergilerinden auto motor & sport’un yaklaşık 103 bin okuyucusu tarafından belirlenen Best Cars ödülleri, geçtiğimiz günlerde törenle sahiplerini buldu. Kısa bir süre önce Türkiye’de satışa sunulan yeni 3 Serisi dinamik sürüş özelliklerinin yanı sıra olgunlaşan tasarımı, konfor ve güvenlik donanımlarıyla da göz dolduruyor. Yaklaşık 1.5 yıl önce yenilenen 5 Serisi de halen pazarın en fazla satan modelleri arasında.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder