Hakan Çelik Maliki, Esad ve Netanyahu
HABERİ PAYLAŞ

Maliki, Esad ve Netanyahu

Haberin Devamı

Başlıkta üç ülkenin liderinin adını yazdım: Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu. Üç isim de şu an Ankara’nın ‘büyük baş ağrısı’ durumunda. Esad’ın durumunu anlatmaya gerek yok. Bir dönem Türkiye’nin dünyaya entegre etmek için çok uğraştığı Esad ile köprüler çoktan atıldı.

Şu anda devrilmesi için en çok çalışan başkentin Ankara olduğu söylenebilir. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile ilişkiler ‘Mavi Marmara’ saldırısı sonrasında kopma noktasına geldi. Netanyahu, Türkiye’nin tazminat ve özür taleplerine yanıt vermediği gibi Gazze’de daha da sertleşti. Hatta yakında Filistin toprakları üzerinde yeni yerleşim birimleri kurmaya hazırlanıyor. Nuri el Maliki ile de çok sorun var. Bir yandan Irak’ta ölüm cezasına çarptırılan Tarık Haşimi’nin uzun süre Türkiye’de misafir edilmesi, diğer taraftan Kuzey Irak yönetimiyle yapılan anlaşmalar, Bağdat yönetiminin Ankara’yı açıkça ‘düşman’ ilan etmesine neden oldu.

[[HAFTAYA]]

Maliki, Türk bakanların uçaklarını geri çevirmekle kalmadı, tutuklama tehdidi bile savurdu. Türkiye’nin temel tezi; Beşar Esad, Netanyahu ve Maliki’nin uzun süre görevde kalamayacakları, devrilecekleri ya da görevlerinden ayrılacakları yönündeydi. Ankara’nın oyun planı, bu üç ülkede yeni liderlerin işbaşına geleceği ve ilişkilerin bu sayede düzeleceği yönündeydi. Şu ana kadar Türkiye’nin bu beklentileri gerçekleşmedi. Esad, çok kan kaybetti ancak durumu henüz belirsiz.

Maliki için de aynı şeyi söylemek mümkün. Netanyahu ise Amerika’nın hâlâ yardımını alıyor. Üstelik baskı politikası İsrail içinde önemli destek topluyor. Ocak ayındaki seçimlerde Netahyahu bir dönem daha işbaşında kalabilir. Sorun yaşanan her ülkenin liderine ömür biçerek dış politika inşa etmek bir kumardı. Türkiye bu kumarda kazanan taraf olabilirdi ama bu hesabımız tutmadı. Bugün bölgede bir tıkanıklığın içine düştük. Aşırı özgüvenimiz bize hata yaptırıyor. Umarım bundan sonraki adımları daha dikkatli atarız.

Büyüksehir yasası mahkemelik oluyor

Büyükşehir Yasası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Şimdi yeni bir süreç başlıyor. Avrupa Birliği yolunda yerel yönetimleri güçlendireceğini savunarak yasayı destekleyenler olduğu gibi, tek bir siyasi partinin etki alanını genişleteceği teziyle karşı çıkanlar da var. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sözcüleri yasal düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı.

Yeni düzenleme Şişli’ye bağlı Huzur Mahallesi, Maslak ve Ayazağa gibi üç büyük semti Sarıyer’e bağladı. Peki, bu aşamada Şişlililer ne yapacak? Kamuoyu, nasıl bir sürece tanık olacak? Bütün bu soruların yanıtlarını bu sabah Ebru Baki ile CNN Türk’teki Parametre programında arayacağız. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül saat 09.00’dan itibaren sorularımızı yanıtlayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder