Hakan Çelik Motor Show izlenimlerim
HABERİ PAYLAŞ

Motor Show izlenimlerim

Otomobil firmaları artan maliyet baskıları ve değişen tüketici eğilimleri nedeniyle yeni modellerini artık farklı şekillerde tanıtmayı deniyor.

Yakın geçmişe kadar üreticiler Detroit, Cenevre, Paris, Frankfurt, Tokyo ve Şangay fuarlarının tamamına katılır ve büyük bir yarışa girerlerdi.

Bundan böyle Paris’teki fuara sadece Fransız; Frankfurt’a sadece Alman markaları gelecek. Avrupa’daki gerçek anlamda tek uluslararası otomobil buluşması Cenevre Otomobil Fuarı olacak gibi görünüyor.

Bugün ziyaretçilere kapılarını açan Frankfurt Motor Show’u bu yıl Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik ile ziyaret ettik. Borusan bünyesinde BMW, Land Rover, Jaguar, Mini gibi çok önemli markalar var.

Haberin Devamı

Nitekim bu yılki fuarın yıldızlarından biri de Land Rover’ın Defender modeli oldu. Bütün dünya pazarlarında SUV modellere artan bir ilginin oluşması İngiliz kökenli firmayı harekete geçirdi.

Uzunca bir süre Türkiye’de Koç Holding’e bağlı Otokar tarafından askerî versiyonu da üretilen Defender, sahaya ilk kez sivil kıyafetle çıktı. Kısa ve uzun olmak üzere iki gövde tipi bulunan Defender’ın ülkemizde de ciddi ilgi göreceğini düşünüyorum.

BMW’nin “Concept4” adını verdiği yeni modeli ise fuarın tam anlamıyla sürprizi oldu; zira böyle bir aracın gösterileceği ilan edilmemişti. Bütünüyle yeni bir tasarım anlayışıyla geliştirilen Concept4’ü heyecan verici buldum.

Klasik BMW böbreği ve ön tasarımı bütünüyle başka bir anlayışla yorumlanmış. Alman premium üreticilerin giderek birbirlerini tekrar eden tasarımlarından açıkçası sıkılmaya başlamıştım.

Alman şirketlerinin rekabetinde hiç kuşkusuz devasa bir Mercedes gerçeği var. Stuttgartlı marka agresif bir şekilde bütün sınıflarda inanılmaz bir model atağı içinde. Mercedes, ana segmentlerin dışında ara zevkler ve ihtiyaçlar için de alternatif model geliştirme stratejisi izliyor.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile kısa süre önce İstanbul’da Galataport lansmanında sohbet etmiştik. Grubun CEO’luğu görevini de yeniden üstlenen Şahenk, yoğun iş temposuna rağmen uluslararası fuarları kaçırmıyor.

Haberin Devamı

Bu kez de marka müdürleriyle birlikte Frankfurt’taydı. Temsil ettikleri markalardan Lamborghini’nin Sion, Porsche’nin Taycan, Volkswagen’in ise ID3 modellerinin lansmanları burada yapıldı.

Üreticiler Avrupa Komisyonu kararları uyarınca emisyon limitlerini azaltmak konusunda inanılmaz bir baskı altında. Bu nedenle Porsche gibi performans otomobilleriyle tanınan bir üretici bile Taycan gibi tamamen elektrikli bir model geliştirmek durumunda kaldı.

Saydığım önemli modellerin yanı sıra Türkiye’de üretim yapan Hyundai’nin i10 modelini, Honda’nın retro tasarımlı küçük ve elektrikli modeli Honda e’yi ve Renault Captur’ü çok beğendim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder