Hakan Çelik Muhalefet için stresli iki ay
HABERİ PAYLAŞ

Muhalefet için stresli iki ay

Haberin Devamı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salı günü grup toplantısında sürpriz şekilde seçimlerin erkene alınmasını ve 26 Ağustos’ta yapılmasını önermişti.

Acaba buna iktidar ne yanıt verecek diye tartışmalar başladıktan 24 saat sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Haziran tarihinde anlaştıklarını açıkladı.

Bahçeli iktidarın güçlü olduğu bir dönemde seçime girilmesini ve mevcut avantajların kaybolmadan harekete geçilmesini istiyor.

Grup konuşmasında gerekçeleri sıraladı. Ekonomiyle ilgili güçlükler, terörle mücadele sürecinin çetrefil yanları ve dış politikanın sıkıntılı ajandası seçimlerin erkene alınmasını gerekli hâle getirdi.

Şu ana kadar seçimlerin normal takvime bağlı olarak yapılmasını savunan Erdoğan da Bahçeli tarafından sıralanan bu gerekçeleri yeterli gördü.



Başlıkta “Muhalefet için stresli 2 ay” ifadesini kullanma sebebim şu; bu kadar yakın tarihli jet bir seçimde muhalefet partilerinin toparlanıp hazırlık yapabilmesi kolay olmayacak. Zaman çok kısıtlı.

Olağanüstü sıkışık bir takvimle girilecek. Partilerin siyasi çalışmalarını çok hızlı bitirmesi gerekiyor. Diğer taraftan TBMM’den uyum yasaları çıkarılacak, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili ayrıntılar ortaya konulacak.

En önemli konu Cumhurbaşkanı adaylığı. Muhalefette Meral Akşener dışında ilan edilmiş aday yok.

Muhalefetin Cumhurbaşkanlığı adaylığı için düşündüğü en önemli isimlerden biri Abdullah Gül. Bu kadar sıkışık bir takvimde kendisini ikna etmeleri de kolay olmayacaktır. Zaten kendisi de aday olmak istediğine dair bir işaret vermedi şu ana kadar. Muhalefet cephesinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmayacağı en sıcak konudur. Kılıçdaroğlu, tabandan ve iktidar çevrelerinden “aday ol” baskısıyla karşılaşacaktır.

Saadet Partisi ve İYİ Parti arasında da bugünden itibaren yoğun görüşmeler yaşanır. Taraflar yaklaşık yüzde 7 ila 10 arasında oyu olduğu düşünülen HDP’nin de desteğini arar.

Terörle yoğun mücadele devam ettiği için seçime de OHAL ortamında gidilecek. Muhalefet partileri bu durumu eleştiriyor.



24 Haziran ile ilgili en fazla merak edilen şeylerden biri İYİ Parti’nin seçime girip giremeyeceği meselesi. Genel Başkan Meral Akşener ve Sözcü Aytun Çıray bir engel olmadığını açıkladı. Bazı yorumcular ve hukukçular ise sorun çıkabileceği görüşünde.


İYİ Parti’nin seçimlere katılamaması mağduriyet görüntüsü yaratır. Siyasette rekabet, demokrasinin gereğidir.

İYİ Parti’nin seçime katılabilmesi için bir yol bulunabilir diye tahmin ediyorum.



Bu arada CNN Türk ve Kanal D Ankara bürolarımızı tebrik ediyorum. CNN Türk’te gün boyunca muhabir arkadaşlarımız Ünal Kaya, Murat Pazarbaşı, Gülşen Coşkun, Serhat Dal, Duygu Ayaz, Büşra Arslantaş dakika dakika gelişmeleri verdiler. Haber masasında Dicle Canova ve Elçin Ergün trafiği çok iyi yönetti. Türkiye ve dünya, gelişmeleri bizim kanalımızdan izledi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder