Hakan Çelik Müzik listelerimiz ve değişen sosyoloji
HABERİ PAYLAŞ

Müzik listelerimiz ve değişen sosyoloji

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2021, pandemi ve onunla birlikte büyüyen sorunlar nedeniyle yine burnumuzdan soluduğumuz bir yıl oldu. Oluşan sıkıntılı ortamdan etkilenmeyen kalmadı. Eğlence ve kültür-sanat dünyası en çok sarsılanlar arasında. Bununla birlikte teknolojinin getirdiği imkanlarla daha fazla dijital ortamları takip ettik ve abone olduk.

Bu sayede gidemediğimiz konserler telefonumuza ulaştı, sinema salonlarındaki filmleri evde televizyonumuzdan izledik. Apple Music gibi platformlar yüksek kalite ses içeriklerine sınırsız şekilde ulaşma imkanı veriyor. Neredeyse her şeyi bir arada bulmak mümkün.

Haberin Devamı

Teknoloji ve yapay zekanın günlük hayatta en keyif aldığımız platformlarından biri Shazam. Çeşitli ortamlarda dinlediğim şarkıları kimin söylediğini anlamak için ben her gün bir iki kez kullanıyorum. Shazamlanan müzikler gibi bir kategori bile var artık. Apple, müzik evreninde bu yıl en fazla dinlediğimiz şarkıları çeşitli kategoriler halinde listeledi.

Müzik listelerimiz ve değişen sosyoloji

Müzik listeleri sadece moda ve trendleri değil değişen sosyoloji ve ruh halimizi anlamak açısından da ilginç. Buna göre:

  • 2021’in Dünyada En Çok Dinlenen Şarkısı: Dynamite - BTS
  • En Çok Okunan Şarkı Sözleri: Drivers license - Olivia Rodrigo
  • En Çok Dinlenen Fitness Şarkısı: Head & Heart (feat. MNEK) [Tiësto Remix] - Joel Corry
  • En çok Shazamlanan Şarkı: Astronaut In The Ocean - Masked Wolf
  • 2021’in Türkiye’de En Çok Dinlenen Şarkısı: Bilmem mi? – Sefo

Apple’ın paylaştığı bilgileri dikkatle inceledim. Dünya listelerinde Dua Lipa, Justin Biber, Olivia Rodrigo yükseliyor. Türkiye’de ise EDIS, Madrigal, UZI, Ezhel, İkilem, Bedo & Patron, Gazapizm dikkat çekiyor. Eskilerden bir tek BoneyM’in Rasputin isimli şarkısına rastladım. Türkiye’de en fazla Shazamlanan 25 eser arasında yer almış.

YENİ PLAKLARIM

Universal Music Group, The Beatles’dan Elton John’a Metallica’dan Amy Winehouse’a kadar devlerin haklarını elinde tutan bir müzik okyanusu. Türkiye’de de hayli aktifler. Pop müzikte çok uzun yıllar önemli çalışmalar yapan iki sanatçımız Ayşegül Aldinç ve Zerrin Özer’in plakları Universal Music Türkiye etiketiyle yayınlandı. “…Ve Ayşegül Aldinç” isimli çalışmada Garo Mafyan imzalı klasik olan “Kara Sevda” şarkısı da var. Zerrin Özer’in plağında da “Her Şey Seninle Güzel” gibi bir hit yer alıyor.

Müzik listelerimiz ve değişen sosyoloji

Universal tarafından dağıtılan Lil Zey’in “Kara Tiyatro” albümü de özellikler rap severlerin ilgisini çekecek nitelikte. Bu arada Universal Türkiye Genel Müdürü Nazan Hacıgüzeller’in “Bir Hit Nasıl Yaratılır?” başlıklı konuşmasını da İKSV YouTube kanalından izlemenizi öneririm. Bir sonraki müzik yazımda “2021’de ben neler dinledim?” biraz da bunlardan bahsedeceğim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder