Hakan Çelik Nesli tükenen kuşun son ötüşü
HABERİ PAYLAŞ

Nesli tükenen kuşun son ötüşü

Kitabın kapağında, endemik bir kuşun resmini göreceksiniz. 1987’de kaydedilen sesinin, yeryüzündeki son ötüşü olduğunu öğrenmek beni derinden sarsmıştı. Düşünün, türünün son temsilcisi olduğunun ve kimsesizliğinin farkında bile değil. Tüm masumiyetiyle, bir dalın üzerinde, hiç gelmeyecek eşine, son şarkısını söylüyor. Nefesi tükendiğinde ise yeryüzünden siliniyor.

Bu kuş, ortak evimiz olan dünyadan ebediyen ayrıldı. Her gün etrafımızda, haberimiz dahi olmadan, nice şey yok olup gidiyor. Bazı türler, artık yalnızca bir anı olarak kitap sayfalarında yaşıyor. Ormanlara yerleşen sessizlik, bazı sakinlerinin göçüp gittiğini anlatıyor. Rüzgârlar, artık başka diyarlardan hoş kokular değil, yıkım taşıyor. …”

Haberin Devamı

Bu ifadeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a ait. Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hazırlanan ve 28 çevre gönüllüsünün ilham veren hikâyelerinin yer aldığı “Dünya Ortak Evimiz” kitabının tanıtımı için Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeydim.

Türkiye ve farklı ülkelerden birçok ünlü isim ve çevreci girişimleriyle farkındalık oluşturmuş yazar, sporcu, sanatçı, şef, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bu eser için çevreye ilişkin yaşam tecrübelerini kaleme aldı.

Nesli tükenen kuşun son ötüşü

Kitapta BM HABİTAT Başkanı Maimunah Mohd Sharif, UNDP Temsilcisi Claudio Tomasi, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, gazeteci Güven İslamoğlu, Yuvam Dünya Derneği Kurucu Başkanı Kıvılcım Kocabıyık gibi isimlerin yazıları yer alıyor.

Külliye’deki törene Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da katıldı ve güzel bir konuşma yaptı. İnsanlığı yaşanabilir bir dünya için harekete geçmeye davet eden konuk isimler, deniz ve okyanusların temizliğinden yaban hayatının korunmasına, sürdürülebilir modadan atıksız mutfak kültürüne kadar pek çok farklı konuya dikkati çekti.

Kişisel çevrecilik hikâyesini, kitabın “Ağacın Hikâyesi Böyle Bitmesin” bölümünde aktaran Emine Erdoğan, doğa ile iç içe geçirdiği çocukluğunun bugünkü çevre duyarlılığına dönüşme sürecinden örnekler verdi.

Haberin Devamı

SIFIR ATIK HAMLESİ

Emine Erdoğan Türkiye’deki çevre projelerine ciddi katkı ve destek veriyor. Çalışmalarını yakından izliyorum. “Sıfır Atık” Emine Erdoğan’ın çabasıyla ülkenin en iyi bilinen projelerinden biri hâline geldi. Bu farkındalık ve çaba, toplumun her kesiminde karşılık bulmalı.

Zira gezegenimizin karşı karşıya kaldığı riskler insan kaynaklı sorunlardan kaynaklanıyor. Bu hatalar iklim ve çevre krizine neden oluyor. Şehirleşme, çarpık yapılaşma doğal dengeyi bozuyor. Emine Erdoğan’ın anne ve babasının kendisine aktardığı öğütte olduğu gibi çiçekleri sadece su değil, tebessüm de besliyor.

Doğayı kurtarmanın, çevre sorunlarına sahip çıkmanın temel yolu da sevmek ve anlamaktan geçiyor. Büyük hedeflerimize ulaşmak için daha çok yolumuz var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder