Hakan Çelik New York’un kalbinde ‘Türk Evi’ yükseliyor
HABERİ PAYLAŞ

New York’un kalbinde ‘Türk Evi’ yükseliyor

New York’un en görkemli noktalarından birinde çok önemli bir bina yükseliyor. Adı Türk Evi. Birleşmiş Milletler’in (BM) karşısında. İnşaatta devam eden hummalı çalışmaya BM zirvesi için kısa bir süreliğine ara verilmiş.

Türkiye’nin mülkiyetindeki yapı bittiğinde büyük oranda devlet kurumlarının kullanımına sunulacak. Binada, BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu çalışma ofisleri de yer alacak.

IC Holding bünyesindeki IC İçtaş’ın, ABD’li ünlü şirket Tishman ile birlikte gerçekleştirdiği inşaat 171 metre yükseklikte 35 katlı olarak planlanıyor.

Haberin Devamı

Türk Evi’nin son durumunu görmek üzere önceki gün öğle saatlerinde şantiyeyi ziyaret ettim ve inşaatı gerçekleştiren IC İçtaş Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çeçen ile konuştum.

Içtaş Fortune 500 sıralamasında Türkiye’nin kendi kategorisinde en büyük üçüncü şirketi durumunda. Çeçen, 20 bin metrekarelik alanda yükselen binayı gelecek yıl bitirmeyi hedeflediklerini, açılışın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği bir tarihte yapılacağını söyledi.

Murat Çeçen’le birlikte IC İçtaş’tan Burak Vardan, Turgay Tahhan ve Onur Zeybek proje hakkında detaylı bilgiler aktardı. Projede Esin Pektaş adında genç ve başarılı bir kadın mimar/mühendis de görev alıyor.

Pektaş ilginç yapım özelliklerini anlattı. Verdiği bilgiye göre binanın en üst katında deprem ve rüzgar salınımlarına karşı binayı geri çeken bir damper yer alıyor.

400 ton ağırlığındaki damper yüksek rüzgarlarda 50 santime kadar salınımı kontrol ediyor. Bina 180 kilometre hızla esen kasırgaya karşı tam dirençli şekilde planlanmış.

New York’un kalbinde ‘Türk Evi’ yükseliyor

Türk Evi tamamlandığında New York’un ikonik yapılarından biri haline gelecek.

Türk Evi’nin, patlamalara ve bombalara dayanıklılık gibi çok önemli bir özelliği var. 2001’de ABD’yi vuran terör saldırısından sonra kritik yerlerde yapılan bazı binalara bu fonksiyon ilave edilmiş. BM’nin karşısında bu modern binanın yapımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da New York’a her gelişinde mutlaka inşaatı yakından inceliyor ve süreç hakkında bilgi alıyor. Türk Evi’ni, konumu, inşaat özellikleri ve sahip olduğu sembolik değeriyle çok beğeniyorum. Şimdiden Türkiye’ye hayırlı olmasını dilerim.

Haberin Devamı

Türk Evi’nin yapımında 300 sendikalı işçi görev alıyor. Murat Çeçen, sendikalarla, komşu binaların yönetimleriyle çok iyi diyalog kurduklarını, hiçbir sorun olmadan inşaatın sürdüğünü anlattı.

SENDİKANIN FARESİ

Türk Evi’nin sendikalarla sorunu yok ancak sendika konusu bütün Batılı ülkelerde olduğu gibi ABD’de de çok önemli. Eğer bir inşaat şantiyesinde sendikalı işçi çalıştırılmıyorsa çalışanların bağlı olduğu sendika dev bir şişme fareyi inşaatın yapıldığı noktaya konumlandırıyor. Başına da bir bekçi dikiyor.

New York’un kalbinde ‘Türk Evi’ yükseliyor

New York’un başka bir noktasında sendikanın protesto amaçlı kullandığı havayla şişirebilen balon şeklindeki fare maketi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder