Hakan Çelik Numan Kurtulmuş: Arabuluculuk için en güçlü adayız
HABERİ PAYLAŞ

Numan Kurtulmuş: Arabuluculuk için en güçlü adayız

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Katar krizinin çözümünde Türkiye’nin önemli olduğunu belirterek “Arabuluculuk için en güçlü adayız” dedi.

■ Katar krizinde Türkiye’nin Katar’ın yanında yer alması nedeniyle Körfez ülkelerinin öfkeli oldukları anlaşılıyor. Bu ülkeler Türkiye aleyhindeki bazı oluşumlara destek verebilir mi?

Bu kriz, yapay bir krizdir. Örneğin İran-Irak arasında savaş öncesindeki krizin birtakım reel şartları vardı. Ama bu krizin herhangi bir gerekçesi yok. Bu krizin çok uzun süre sürdürüleceğini zannetmiyorum. Türkiye’nin tavrı son derece normaldir. Sadece Katar olan ilişkilerimizin iyi olması dolayısıyla değil. Birisinin de bunu söylemesi lazımdı. Burada taraf olmayacağımızı görüyorum. Suudi Arabistan için Türkiye önemli, Türkiye için Suudi Arabistan önemli.

'GÖNÜL BAĞI KOPMAZ'


■ Türkiye arabulucu olacak mı?

Arabuluculuk için şartların oluşması ve bütün ilgili tarafların Türkiye’nin arabulucuğunu istemeleri gerekir. İleride bir arabulucuya ihtiyaç olacaksa en kuvvetli arabulucu adayı Türkiye’dir.

■ Katar krizi nedeniyle sosyal medyada Suudi Arabistan ve Arap düşmanlığına dönüşen söylemler gelişti. Bir uyarınız olur mu?

Türkiye’ye zarar veren sözlerdir. Bizim bu bölgede diğer ülkelerden siyasetten ayrıldığımız nokta herkesle ilişkilerimizi sürdürebiliyor olmamızdır. Bizim için Suudi Arabistan’daki Müslümanla, İran’daki Müslüman arasında hiç bir fark yoktur. Ortada yanlış bir politika var, bu eleştirilebilir ama dost ve kardeş Suudi Arabistan’la gönül bağları kopmaz.

'FETÖ'CÜ KRİTERLERİ AÇIKLANACAK'

Bülent Arınç ve Kadir Topbaş’ın damatlarının FETÖ’den tahliye edilmeleri çok tepki aldı. Kılıçdaroğlu “Tutuklu gazeteciler Kayınpederleri yok diye mi tahliye edilmiyor” dedi. Bu tablonun toplum vicdanında yara açıp açmadığı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Yargılama süreçleri ile ilgili olarak süreç devam ediyor. Mahkemelerin objektif bir şekilde sonuçlandırılarak karar almalarını temenni ederiz. Tüm mahkemeleri kamuoyu yakından izliyor. Amacımız tüm davaların sulandırılmadan, niteliği değiştirilmeden sonuçlandırılmasıdır.

Numan Kurtulmuş: Arabuluculuk için en güçlü adayız

'ŞABLON OLUŞTURULACAK'


FETÖ suçlamasıyla memuriyetten atılanların başvuruları komisyona havale edildi. Bu komisyon sağlıklı kararlar verebilecek mi?

Dosyalar incelenecek, tek tek her dosya hakkında karar verilecek. 15 Temmuz’un hemen akabinden başlayan mücadeleyle ilgili bir birikim de oluştu. Mahkemelerin kararları, sorgulamalar, bakanlıkların uygulamaları, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın, Emniyet İstihbaratı’nın kriterleri çok sayıda uygulama oldu. Bunlardan bu komisyon şablon oluşturacak. Ona göre, en objektif ölçüler içerisinde kim nasıl FETÖ’cü kabul edilebilir, onu ortaya koyacak. Bu kriterler kamuoyuyla da paylaşılacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder