Hakan Çelik Obezite tehlikesi ve iki ciddi adım
HABERİ PAYLAŞ

Obezite tehlikesi ve iki ciddi adım

Obezite, çağımızın en büyük salgını ve en ciddi sağlık sorunu olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre bugün dünyada 650 milyon birey bu kategoride değerlendiriliyor. Türkiye yüzde 32’lik oran ile Avrupa’da bu riskin en yüksek olduğu ülke durumunda. Yani günümüzde Türkiye’de yaklaşık 20 milyon kişi, yani her 3 kişiden biri obez.

Bu konuyla ilgili takip ettiğim iki önemli gelişmeden bahsetmek istiyorum: İlki; pazar günü Dolmabahçe Sarayı’nda verilen İlim Yayma Ödülleri’yle ilgili. Kurulduğu 1951 yılından bu yana birçok araştırmacı ve bilimsel çalışmaya destek sağlayan İlim Yayma Camiası’nın bu sene ilk kez düzenlediği törende büyük ödül Prof. Dr. Fikrettin Şahin ve ekibine verildi.

Haberin Devamı

Daha önce kök hücre, gen ve kanser tedavisi gibi alanlardaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Şahin, 300 bin TL değerindeki ödülü, obezite ile mücadele alanında gerçekleştirdiği geniş kapsamlı bilimsel çalışmaları sayesinde kazandı.

Ödül törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanı Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan’la birlikte bakanlar, siyasetçiler, rektörler ve çeşitli kurumların temsilcileri de katıldı. Türkiye’de farklı alanlarda bilimsel araştırmaların önünün açılmasını hedefleyen İlim Yayma Ödülleri’nin 2 yılda bir verilmesi ve zaman içinde uluslararası nitelik kazandırılması hedefleniyor.

İkinci gelişme; Danimarka merkezli, 100 yıllık küresel bir ilaç şirketi olan Novo Nordisk’in geçtiğimiz günlerde imza attığı çok önemli girişimle ilgili. Novo Nordisk, kısa süre önce Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) ile birlikte kolları sıvayarak Türkiye Obezite Akademisi’nin kurulmasına öncülük etti.

Bu akademi, Türkiye’de sağlık okuryazarlığının geliştirilmesinden giderek yaygınlaşan çocukluk obezitesi ile mücadeleye kadar bir dizi alanda çalışma yapacak. Önce bilançoyu ortaya koyup, sonra da bir eylem planını harekete geçirecekler.

Haberin Devamı

İstanbul Feriye’deki lansmanda konuştuğum Novo Nordisk Genel Müdürü Dr. Burak Cem, obezitenin kozmik bir mesele olmadığını, kalp damar hastalıklarından tansiyona kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ortaya koyacaklarını anlattı. Novo Nordisk olarak “Hareket et, Alışkanlıklarını değiştir, Dengeli beslen, İyi yaşat” felsefesini destekliyorlar. Bu cümlenin ilk harflerinden oluşan ve kısaca HADİ olarak özetlenebilecek bir çağrı da yapıyorlar.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın bu konuyu öncelikli bir mesele olarak gördüğünü biliyorum. Bakanlık olarak yakında onlar da yaptıkları çalışmaları özetleyen bir duyuru paylaşacaklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder