Hakan Çelik ‘Oldu bittiye izin vermeyiz’
HABERİ PAYLAŞ

‘Oldu bittiye izin vermeyiz’

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım ile cumartesi akşamı Kanal D CNN Türk yayını için özel bir röportaj gerçekleştirdim. Yarattığı etki açısından da tarihi bir program olduğunu düşünüyorum. Başbakan yaklaşık 2 saat süren yayında ekonomiden dış politikaya FETÖ tartışmalarından referandum sürecine kadar onlarca konuda sorularıma net yanıtlar verdi.

Başbakan Yıldırım, Irak’ın kuzeyinde oldu bittiye müsade etmeyeceklerini açıkça ilan etti. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi temsilcileri Kerkük’e Kürt bayrağı çekmiş ve yakında bölgede bağımsızlıklarını ilan edeceklerini açıklamıştı. Bu hamleye Bağdat merkezi yönetimi ve Ankara karşı.

Nitekim Başbakan, Irak Başbakanı El İbadi ile 45 dakikalık bir telefon konuşması yaptığını ve bu konuda iki ülkenin mutabık olduğunu söyledi, hatta İran’ı da bu girişime tepki göstermeye çağırdı.

‘Oldu bittiye izin vermeyiz’
Başbakanlık yerleşkesi olarak kullanılan Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü olağanüstü manzarası ve geniş bahçeleriyle İstanbul’un en özel
köşelerinden birinde. Binali Yıldırım ile özel yayını burada gerçekleştirdim.



Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri, en çok merak edilen konular arasında. Yıldırım, 16 Nisan’dan sonra Avrupa ile bir kez daha görüşüleceğini, bugünkü uzlaşmaz havanın devam etmesi halinde Türkiye’nin yol ayrımına geleceğini ifade etti.

Başbakan bu konuda, gerekirse halka gidileceğini yani referandum düzenleneceğini de söyledi. Başbakan Yıldırım’ın 16 Nisan’da “evet” çıkması konusunda bir tereddütü yok. Sıkıntı olmadığını, bıçak sırtı bir durum bulunmadığını anlattı.

CHP, anayasa değişikliğini en fazla “tek adamlık” tezi üzerinden eleştiriyor. Başbakan bu yaklaşıma tepkili. “Herhalde kendi geçmişlerini hatırlıyorlar. Bu sistemde bırakın tek adamlığı sınırlama var, 10 yılla sınırlanıyor. Bu sürenin sonunda vatandaş ‘Aman gitmesin, devam etsin’ dese bile olamıyor” ifadesini kullandı.

CHP’nin şakayla karışık bir başka söylemi “Biz Başbakanlığı korumak istiyoruz” şeklindeydi. Binali Yıldırım “Ben zevkle buradan ayrılıyorum, beni korumak sana mı kaldı. Beni koruyacağına yeni sistemde sen de iktidar olmaya bak” diyor. Binali Yıldırım’a Halkbank Genel Müdür Yardımcısı’nın ABD’de tutuklanmasını da sordum. “Burada da bir FETÖ tezgahı var” yanıtını verdi. “Rıza Zarrab davası başladıktan sonra da gidip gelmiş, o vakte kadar birşey olmuyor, bu kez tutuklanıyor. O zaman diye bir şey yapmadınız” sorusunu yöneltti.

Binali Yıldırım’ın Adil Öksüz ile ilgili açıklaması da çok ses getirdi. FETÖ darbe girişimi soruşturmasında aranan Adil Öksüz’ün ölü veya diri mutlaka bulunacağını söyledi. Bir ülkenin diplomatik temsilciliğinde saklanabileceği yönündeki iddialara da kapıyı kapatmadı.

En fazla tartışılan meselelerden biri FETÖ’nün siyasi ayağının olup olmaması. Yıldırım böyle birşey yok, olduğunu iddia ediyorsa Kemal Kılıçdaroğlu açıklasın diyor. Başbakan’a “Bugün FETÖ ile etkin bir mücadele var fakat başka tarikat veya cemaatlerin içine sızarak gizleniyor olamazlar mı?” sorusunu yönelttim. Bu yorumuma sonuna kadar katıldığını söyledi ve bu ihtimale karşı da gerekli tedbirleri aldıklarını vurguladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder