Hakan Çelik Operatörler kesintisiz iletişime hazır durumda
HABERİ PAYLAŞ

Operatörler kesintisiz iletişime hazır durumda

Bütün afet ve felaketlerde iletişim hayati önem kazanıyor. İnsanların sosyal mesafe kuralı gereği birbirlerinden uzaklaştıkları koronavirüs krizinde de öyle oldu. Bu süreçte internet ve telefon hatlarımızın kesintisiz çalışması çok gerekli. Özellikle depremlerde mobil operatörler nerede aksaklıkların yaşandığına bakmış ve ilave tedbirler almıştı. Teknoloji kuruluşlarının salgın krizine karşı yaptığı hazırlıkları, bu kuruluşların yöneticileriyle konuşmaya devam ediyorum.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel’le dün bir telekonferans yaptım. Süel, bu krizle birlikte yaşam biçimlerinin değiştiğini hatırlattı. Yaşama ve çalışma ortamları arasında dijitalleşmenin tek köprü görevi gördüğünü söyledi. Birinci önceliklerinin sağlık, sonra da şebekenin kesintisiz kapasiteyle ve kaliteden ödün vermeden ayakta kalması olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Koronavirüste iletişim sistemlerine yönelik talepteki artışa bağlı olarak oluşan stres testini başarıyla atlattıklarını anlattı. Şebekelerde sorun olmadığını, hem mobili hem de veri akışını iyi yönettiklerini ifade etti. Vodafone Türkiye’de yılbaşından bu yana yüzde 20’lik kapasite artışı için yatırım yapmış.

Koronavirüs günlerinde ev internetine yönelik talepte yüzde 20, mobilde ise yüzde 10’luk artış olmuş. Hasan Süel, Vodafone mağazalarının 12.00 ila 18.00 arasında çalıştığını, ancak kullanıcıların akıllı telefonlarla neredeyse her işlemin yapılabildiği “Vodafone Yanımda” uygulamasını tercih ettiklerini dile getirdi.

TÜRK TELEKOM

İkinci görüşmemi Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ile gerçekleştirdim. “Şebekelerimizi çok yakından takip ediyoruz. En zirve saatlerde bile kapasitemizin yüzde 50’sini kullanıyoruz” diyerek internet iletişiminde sıkıntı olmayacağının işaretini verdi.

Son 10 günde, data ve ses trafiğinin önemli oranda konutlara kaydığını, yaklaşık 150 bin eve, sabit internet bağlantısı yaptıklarının altını çizdi. Türk Telekom’un, özelleştirildiği 2005 yılından bu yana ülkenin dijital varlıklarına 16.6 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiğini söyledi. Şirketin bu yıl itibarıyla tamamlamayı planladığı yatırım tutarı da 5.9 milyar TL civarında.

Haberin Devamı

Türk Telekom bu süreçte dikkat çekici bir hamle yaparak öne çıkan küresel içerik sağlayıcılarının (OTT) sunucularını yurt içinde kendi merkezlerinde konuşlandırmaya başlamış. Ümit Önal’ın paylaştığı bir not da çok merak edilen 5G konusuyla ilgili.

İçinden geçtiğimiz dönemde, dünya ülkelerinin önemli bölümünün ekonomik gerçekler doğrultusunda 5G yatırımlarını bir süreliğine öteleme eğiliminde olduklarını söyledi. Böyle dönemlerde diğer operatörlerle yarışmanın ötesinde ortak akla önem verdiklerini, Türkiye’nin geleceği ve kullanıcıların faydası için belli noktalarda birlikte adımlar attıklarını söyledi.

SON DAKİKA NOTU: Türkiye’deki üç operatör, Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom, sağlık çalışanlarına 5 GB internet ve 500 dakika ücretsiz konuşma tahsis etmiş durumda.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder