Hakan Çelik Piton vidası
HABERİ PAYLAŞ

Piton vidası

Demirören Medya Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Hürriyet Gazetesi yazarı Mehmet Soysal geçen gün yazısında Türkiye’nin dünyadaki önemini anlatırken “piton vidası” ifadesini kullandı. Ben bu benzetmeyi çok sevdim, çünkü Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde oynadığı kilit rolü çok iyi anlatıyor.

“Piton vidası”, dağcıların çok iyi bildiği ve vazgeçemeyecekleri bir malzeme. Küçük ama hayati önemdeki bu vidalarla metrelerce yükseklikteki zirvelere güvenle tırmanıyorlar. Gerektiğinde yine bunları kullanarak aşağı inebiliyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye işte dünyanın en kritik bölgelerinde böyle bir fonksiyonu yerine getiriyor.

Sadece yangın yerine dönen Ortadoğu’da değil, aynı zamanda her an karışma ihtimali olan Balkanlar ve Kafkaslar’da, hatta Avrupa’nın ve Afrika’nın güvenliğinde Türkiye çok önemli bir ülke.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Afganistan’dan Kosova’ya kadar çok geniş bir coğrafyada barışı koruma misyonunu yerine getiriyor. Deniz Kuvvetlerimiz, Somali açıklarında korsanlarla mücadele ediyor. Karadeniz’de, Akdeniz’de tehlike yaşayan, dramlarla yüzleşen kim varsa yardımına koşuyor.

Türkiye’nin ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunun son dönemdeki en açık göstergesi Suriye ve Irak olaylarıdır.

Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde iktidarların yabancı akını karşısında ne kadar zor durumda kaldığını biliyoruz. Bazı ülkeler çok az sayıda göçmeni bile kapıdan geri çevirdiler. İnsanlık dramlarına seyirci kaldılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye akın eden milyonlarca Suriyeli, Iraklı ve Afgan sığınmacı konusunda kararlı ve çözüm üreten bir politika izlemeseydi bugün Avrupa’daki hükûmetlerin en az yarısı devrilmiş olurdu!

Türkiye’nin bu kilit rolüne rağmen bazı liderler halkın gözünün içine baka baka yalan söylemeye devam etti. İngiltere’de dönemin Başbakanı David Cameron 75 milyon Türk vatandaşının Avrupa’ya akın etmek üzere olduğu yalanını ortaya atarak ülkesindeki Brexit sürecini ateşledi. Korkular ve paranoyanın bu ülkeleri ne hâle getirdiği ortada. Birleşik Krallık, AB içinde kalamadığı gibi çıkamamanın da ağır sancılarını yaşıyor.

Haberin Devamı

Son dönemde Türkiye’ye dolar ve finans sistemi üzerinden diz çöktürülmek istendi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile ekonomi yönetiminin doğru karşılık vermesiyle bu tehlike savuşturuldu.

Benzer şeyler sınır bölgemizde yaşanıyor. Türkiye, Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması için en önemli ülke durumunda.

Terör örgütleriyle istikrarsızlaştırma, sınır bölgesinde kukla devlet kurma gayretleriyle Türkiye paralize edilmek istenirse bunun bütün küresel sistem açısından ağır sonuçları olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder