Hakan Çelik Roma sokaklarında İstanbul romantizmi
HABERİ PAYLAŞ

Roma sokaklarında İstanbul romantizmi

Ara Güler sergisi için Roma’nın muhteşem binalarla çevrili daracık sokaklarında ilerliyorum, şehrin merkezi noktasında Museo di Roma in Trastevere yazılı güzel bir yapı… Serginin düzenlendiği mekân işte burası. Bir süre önce kaybettiğimiz büyük usta Ara Güler’in fotoğrafları yerleştirilmiş, İtalyan basın mensuplarına Türkiye’den özel olarak getirilmiş yiyecekler ikram ediliyor.

Fonda Ara Güler’in 1966 tarihli unutulmaz Kandilli vapur fotoğrafı var. Dilek Türkan’ın sarsıcı yorumuyla “Ah İstanbul” şarkısı çalıyor. Avrupa romantizminin iki büyük şehri Roma ve İstanbul âdeta kucaklaşıyor... Sahnede, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Fecir Alptekin akıcı bir İtalyanca ile konuklara bilgiler aktarıyor. Hemen yanında Roma Büyükelçimiz Murat Salim Esenli ve İtalyan Belediyesi, Kültür Bakanlığı gibi kurumların temsilcileri ve Vatikan Büyükelçimiz Lütfullah Göktaş.

Haberin Devamı

Ara Güler’in bundan önce Londra, Paris, Kyoto, New York’ta düzenlenen sergisinin Roma ayağı işte böyle bir atmosferde başladı. Ara Güler sergisinin yoğun ilgi gördüğünü söyleyebilirim. Birçok seçkin davetlinin yanı sıra İtalyan Başbakanı Conte’nin danışmanı da oradaydı.

Roma sokaklarında İstanbul romantizmi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin etkinliklerin kusursuz olması için ekibiyle birlikte aylar süren ciddi çalışmalar yapıyor, mekânlar titizlikle seçiliyor. Efsane fotoğrafçının eserleri İstanbul’daki Ara Güler Müzesi’nden geliyor. Roma’daki sergide sadece İstanbul fotoğrafları değil, Güler’in İtalya’da çok iyi tanınan Federico Fellini, Sophia Loren, Pablo Picasso, Dustin Hoffman, Greta Scacchi gibi isimlerin portreleri de yer aldı.

Museo di Roma’daki sergi 3 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Türkiye’ye zaten sempati duyan İtalyanların bu sergide tanıştıkları mekânları bizzat görmek isteyeceklerini düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen serginin ana destekçileri, Ziraat Bankası ve Halkbank, Türk Hava Yolları da taşıma ve lojistik alanında önemli katkı sağlıyor.

Serginin bundan sonraki durağı Somali’nin başkenti Mogadişu olacak. Afrika, ileri derecede güvenlik sorunları bulunan ve insanların günlük hayatlarını sürdürme mücadelesinde oldukları bir yer. Sömürgeciler, kaynaklarını tükettikleri kıtaya insani anlamda hiçbir şey götürmemişler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öteden beri Afrika’da Türkiye’nin etkinliğinin önemine dikkat çekiyor ve özellikle Mogadişu’da yeni açılan devasa büyükelçilik binasından gururla söz ediyor.

Haberin Devamı

Afrika’da bugüne kadar tam 28 ülkeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan kültür-sanat etkinliklerinin neredeyse sıfır noktasında olduğu Afrika’da Türkiye’nin bu alanda da öncü rol oynamasını arzu ediyor. Serginin düzenleneceği son şehir olarak Mogadişu’nun seçilmesi bu çerçevede okunmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder