Hakan Çelik Ruh sağlığımız
HABERİ PAYLAŞ

Ruh sağlığımız

Bugün Dünya Ruh Sağlığı günü. Olup bitenler, yaşanan zorluklar ve sıkıntılar… Yerkürenin neredeyse her yerinde insanlığın en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerin başında depresyona girmemek, akli dengemizi koruyabilmek geliyor. İyi olmanın ana ekseninde sağlık var. Hiç kuşku yok ki ekonomi, hukuk, güvenlik, çevre, eğitim ve diğer başlıklar bu hedefe giden yolun yapıtaşları. Özellikle COVID bütün insanlığı çok yordu, bununla beraber bir dizi belirsizlik üzerine eklendi. Her şeyi kısa sürede halletmenin mucizevi bir çözümü yok. Elimizin altındaki şeylerden daha fazla yardım almayı öğrenmeliyiz.

Haberin Devamı

Bireysellik çağında, ayakta kalabilmek ile kendine yetebilmek arasında güçlü bir bağ oluştu. Ben teknolojiyi, sorunlarla başa çıkmanın veya destek alabilmenin önemli bir yolu olarak görüyorum. Artan sosyal medya kullanımı ve bilim kurgu senaryoları nedeniyle biraz hedef tahtasına oturtulsa da teknoloji hayatın birçok kritik noktasında kurtarıcı olabiliyor.

Yapay zeka, 5G, uydular, elektronik, telekomünikasyon, nesnelerin interneti gibi alanlardaki gelişmelerle sözünü ettiğim trendi daha güçlü hissedeceğiz. Kullandığımız otomobillerden evlerimizdeki eşyalara kadar bütün objeler bir bütünün parçası haline gelebiliyor. Yenilikler, bizim medya dahil olmak üzere birçok faaliyet alanını etkiliyor, hızla dönüştürüyor.

Bundan birkaç yüz yıl önce güç, fiziksel özelliklerle tarif ediliyordu. Bugün ise temel kriter, eğitim, bilim ve teknoloji. Dijitalleşmeye ayak uyduranlar ayakta kalacak ve rekabette öne geçecek. Sadece bilgisayarım veya cep telefonum değil kullandığım akıllı saat de bu anlamda önemli bir rehberlik görevi üstleniyor.

En büyük teknoloji şirketlerinden Apple dünya çapında kullanıma sunduğu Watch 6 ile aktivite, beslenme, egzersiz, gürültüden uzaklaşma, doğru nefes alma, anımsatıcılar, sesli komut (Siri), meditasyon ve sosyalleşme konularında destek sağlıyor. Elektronik cihazlar birbirini tanıyor, tamamlıyor ve hayatı kolaylaştırıyor. Ben ebeveynlerin o nedenle çocuklar ve gençlerin teknolojiyle ilişkilerini “Eyvah” diye başlayan korku ifadeleriyle tanımlamalarını doğru bulmuyorum.

Haberin Devamı

Hepimiz hayatımıza giren cihazları doğru ve etkin kullanmayı öğreneceğiz. Daha fazla tanımak, fayda sağlamanın önemli bir yoludur. Gençlerin bu yönde ilgisi olmasaydı Apple Store’da hayli ilgi gören Türkler tarafından geliştirilen Meditopia gibi bir uygulama oluşturulamazdı, Martı gibi internet tabanlı bir ulaşım çözümü geliştirilemezdi, dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga Türk oyun firması Rollic’i 168 milyon dolara satın almazdı veya yine Türk şirketi Peak, 1.8 milyar dolar gibi bir değere erişemezdi.

Gülnür Aybet CNN Türk’te

Uluslararası platformlarda Türkiye’nin tezlerini anlatmak için büyük gayret gösteren isimlerden biri olan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet bu sabah 10.00’da CNN Türk’te canlı yayın konuğum olacak. Aybet, özellikle NATO, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkiler konularında yoğun çalışıyor.

Katıldığı televizyon yayınları ve konferanslarda akıcı bir İngilizceyle Türkiye’nin tezlerini özetliyor. Dış politikanın çok kritik günlerinden geçerken bugünkü yayında aktaracağı notların da ilgi çekeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder