Hakan Çelik Ruhban Okulu'nda karar çok yakında
HABERİ PAYLAŞ

Ruhban Okulu'nda karar çok yakında

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Çelik’in takdir ettiğim yönlerinden biri açık sözlü ve dürüst bir siyasetçi olması. Türkiye’nin en netameli konularında bile ‘doğruya doğru’ tutum belirleyen bir isim. Kısa vadeli oy hesaplarıyla hareket ettiğine hiç tanık olmadım. Hüseyin Çelik, Türkiye’nin önemli konularından Ruhban Okulu meselesinde öteden beri tutarlı bir çizgi izliyor.

Yıllar önce Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde de “Ruhban Okulu’nun açılmaması için bir neden yok, bu konuda hemen adım atmalıyız” diyordu. Radikal Gazetesi’nde Ömer Şahin’e dün verdiği demeçte okulun açılması konusunu “mütekabiliyet esası”na bağlanmaması gerektiğini söyledi. Bunun anlamı şuydu: Yakın geçmişe kadar Türkiye, bu alanda girişimde bulunabilmek için Atina’nın da benzer politikaları hayata geçirmesini talep ediyordu. Şimdi o noktadan uzaklaşılıyor.

[[HAFTAYA]]

Ankara, hadiseye artık daha fazla ‘insan hakkı’ gerçeği olarak bakıyor. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez dün Fener’deki İstanbul Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti ve Patrik Bartholomeos ile öğle yemeği yedi. Diyanet, sonuçta hükümetin bir organı değil, ancak dün Mehmet Görmez’in yaptığı ziyaret, devlet katında oluşan siyasi kararlılığı göstermesi açısından önemli. Çevre ülkelere ilham kaynağı olma iddiasındaki Türkiye’nin, buna paralel olarak kendi içinde reform adımlarına devam etmesi gerekiyor.

Hükümet, bu alanda şimdiye kadar küçümsenemeyecek adımlar attı. Sümela’nın ayine açılması, Van’ın Akdamar Kilisesi’nde dini törenlere izin verilmesi, azınlık vakıfları konusunda önemli düzenlemeler yapılması, AK Parti hükümetinin bu konudaki iyi niyetli çizgisini gösteriyor. Hatırlıyorum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yıllar önce Yunanistan eski Başbakanı Kostas Karamanlis’le görüşmesinde “ekümeniklik” meselesinin de Hıristiyanların kendilerini ilgilendiren bir konu olduğunu söylemişti.

Zaten bu konu artık Türkiye’nin gündeminde tartışma meselesi olmaktan çıktı. Azınlıklara haklarının verilmesi noktasındaki siyasi kararlılıkta hiç kuşku yok ki en önemli belirleyici güç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan’ın kararlılığı olmasaydı bu kadar reform yapılamazdı. Hükümetin farklı isimlerinden gelen destek açıklamalarına Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in tutumu da eklenince, ben Ruhban Okulu’nun açılmasının önünde artık bir engel kalmadığını düşünüyorum.

* * *
Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlarda en zor işlerden biri, ülkenin enerji gereksinimini en uygun yollardan sağlamak. Bunu en uygun bedelle yaparken, kesintisizliğini de garantilemek... İçinde bulunduğumuz coğrafyadaki gelişmeler göz önünde tutulursa, bu işin ne kadar zor olduğu ortada. Ortadoğu’da yaşanan siyasi kriz ve artan maliyetler, yüksek enerji talebi ile birleşince çok uzun ufuklu stratejiler geliştirmek zorunlu hale geliyor. İşte bütün bu konuları yarın sabah Kanal 24’teki televizyon programımda saat 10.00’dan itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile konuşacağız. Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesini, Rusya ve İran ile ilişkilerin olası yansımalarını, yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceğini masaya yatıracağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder