Hakan Çelik Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi
HABERİ PAYLAŞ

Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi

Avrupa bugüne kadar Afganistan, Suriye, Balkanlar ve Afrika’da çatışmaların yarattığı göç dalgası ve diğer sorunları uzaktan izliyordu. Fakat artık kıtanın tam ortasında Ukrayna gibi dev bir ülkenin saldırıya uğraması, şimdiye dek kılını bile kıpırdatmayan başkentleri alarma geçirdi.

Almanya, tarihinde ilk kez yurt dışına bin tane tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı verdi. Bir süredir Rusya’nın tehditleriyle karşılaşan İsveç de 4 bin adet AT4 tipinde antitank sistemi ulaştıracak. Bugün itibarıyla neredeyse bütün Batılı ülkelerin hava sahası Rus uçaklarına kapandı. Sadece Aeroflot gibi dev Rus şirketleri değil, Rus iş insanlarının özel jetleri de bu yasak kapsamında.

Haberin Devamı

Hatta Çekya, Rus vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesinin durdurulmasını önerdi. Rusya’ya şu anda Avrupa kıtasında hava sahasını açık tutan ülkeler; Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya Arnavutluk, Türkiye ve İsviçre. İşte, tam bu ortamda Rus makamları seyahat yasakları nedeniyle Avrupa’da sıkışıp kalan Rus vatandaşlarını tahliye etmenin yollarını arıyor.

Bunun için üç ana güzergâh belirlenmiş durumda; Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri. Ben, coğrafi yakınlık ve Türk Hava Yolları, Pegasus gibi taşıyıcıların, uçuş sıklığı nedeniyle İstanbul’un bu insani operasyonda öne çıkacağını düşünüyorum.

Bu hafta Rus ekonomisi açısından hayli kritik. Hafta sonunda Rus bankalarının SWIFT yani finansal ödeme sisteminden çıkarılacağının açıklanmasından sonra halk bankamatiklere akın etti. Rusya Merkez Bankası büyük bir krizi yönetmeye çalışıyor. Avrupa’daki çıkarları ve varlıkları tehlikeye giren Rus oligarkların bu sıkıntılardan ötürü Putin’e baskı yapmaya başlayacaklarını tahmin ediyorum.

BAYRAKTAR SİHA'LAR

Baykar tarafından üretilen Bayraktar İHA/SİHA sistemleri çatışma sahalarına girdiği andan itibaren bütün dünyanın dikkatini çekmeye başladı. Türkiye’nin özellikle yurt içinde, Suriye’de ve Irak’ta terörle mücadelesine çok ciddi katkı sağladı.

Bayraktar, Türk savunma sanayisinin ulaştığı başarıyı göstermesi açısından son derece önemli bir sembol ve gurur verici bir örnek. Dağlık Karabağ’da, Libya’da da rüşdünü ispatladığı için çok sayıda ülkeden sipariş aldı, uluslararası basında da büyük ilgi görüyor.

Haberin Devamı

Sosyal medya kullanıcıları bunların getirdiği heyecanla bol bol Bayraktar paylaşımı yapıyor. Buna, Ukrayna ordusunun Bayraktar mesajları da eklenince Türkiye’nin insansız hava araçları, gündemin en önemli konuları arasına yerleşiyor. Türkiye’nin uluslararası dengedeki mevcut hassas konumu ve gelecekte uluslararası silah pazarlarında sürdürülebilir etkinliği son derece kritik konular.

Yurt dışındaki bazı çevreler de kasıtlı olarak Türkiye’yi cepheye çekmenin yolunu gözlüyor olabilir. Gurur duyduğumuz bir Türk şirketinin hedef tahtasına oturtulmaması ve Türkiye’nin zarar görmemesi için bu konuları dikkatli ele almakta fayda var.

NÜKLEER DELİLİKTİR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazar günü çok kritik bir emir daha yayınladı. Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetlere “alarma geçin” talimatı verdi.

Haberin Devamı

Japonya’daki Fukuşima Santrali felaketi ve Çernobil kazasının yarattığı trajediler ortadayken hâlâ nükleer silahlara başvurmaktan söz etmek çılgınlıktır. Hiçbir gerekçe bu yola başvurulmasını meşru kılmaz.

Nükleerin sağladığı caydırıcılığı masaya getirmek kabul edilemez. Bir tarafın bu hamleyi yapması diğer blokun da aynı yönteme başvurmasına yol açar. Bunun kazananı olmaz, bütün dünya mahvolur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder