Hakan Çelik Salda Gölü’nde yapılaşmaya izin yok
HABERİ PAYLAŞ

Salda Gölü’nde yapılaşmaya izin yok

Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un davetiyle kamuoyunun yakından takip ettiği Salda Gölü’nde incelemelerde bulundu. Ankara’dan Burdur’a uçan helikopterde POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik de vardı.

Turkuaz rengi suları ve beyaz kumsallarıyla Toros Dağları’nın arasında eşsiz güzelliğiyle hayranlık uyandıran bir doğa harikası: Salda Gölü. Yaklaşık 2 milyon yıl önce oluşan tektonik göl, turkuaz rengini arkaik dönemde oluşmaya başlamış beyaz kayaçlardan alıyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda göl ve çevresi barındırdığı eşsiz bitki ve hayvan türleriyle uluslararası bir öneme sahip. Türkiye’nin adı son yıllarda daha çok duyulan bu cennet gölü Salda bugün maalesef tehdit altında. Son yıllarda artan ziyaretçi baskısı, çevreye bırakılan çöpler, araçların doğal yapıya verdiği zarar ve düzensiz inşa edilen kaçak yapılar bu muhteşem güzelliği yok olma noktasına getirmiş durumda.

Salda Gölü’nde yapılaşmaya izin yok

Emine Erdoğan, Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Salda Gölü’nü ilk kez gördüğünü ve ilk kez bir pelikana dokunduğunu söyledi.

Salda Gölü’nün zarar görmesine, ortaya çıkan bu olumsuz tabloya “Dur” diyebilmek için bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kolları sıvadı. Salda Gölü’nü yaşatmak, gelecek nesillere taşımak için 2019 yılı başında gölün içinde bulunduğu alan ‘özel çevre koruma bölgesi’ ilan edildi. Bu kararla korunan alan 7 kat artırılarak 4 bin 400 hektardan 29 bin 500 hektara yükseltildi.

Salda Gölü’nde yapılaşmaya izin yok

Salda Gölü’nde yürütülen proje hakkında bilgi alan Emine Erdoğan, katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

Sit alanı da 5 bin 898 hektardan 8 bin 474 hektara çıkarıldı. Beyaz kumların olduğu bölgeye araç giriş çıkışı yasaklandı, çöpler temizlendi, çarpık yapılar ortadan kaldırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı buraya gelen ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için doğayı tehdit etmeyecek nitelikte küçük mekanlar oluşturulacağını açıklayınca kamuoyunda haklı bir hassasiyet oluştu. Bu kez sadece çevre örgütleri değil toplumun farklı kesimleri ‘yapılaşma korkusuyla’ Salda Gölü’nde yapılacakları yakın takibe aldı.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan’ın hassasiyeti

Çevre Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz günlerde Salda Gölü ile ilgili bir tweet atmış, çevre konularında büyük hassasiyet gösteren ve birçok projeye öncülük eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ı Salda’ya davet etmişti. Emine Erdoğan’ın hemen kabul ettiği ziyaret dün gerçekleştirildi. Çevre Bakanlığı’nın davetlisi olarak ben de bu ziyareti başından sonuna kadar takip ettim. Ankara’dan sabah saatlerinde Salda Gölü’ne gitmek üzere helikopterle hareket ettik. 2 saat süren uçuşta Murat Kurum ve Emine Erdoğan’la çevre sorunlarını konuşma imkanı bulduk. Kurum uçuş boyunca Salda Gölü’ne nasıl yaklaştıklarını ve nasıl bir koruma sağlayacaklarını grafiklerle gösterdi.

Mutlaka korunacak

Bugüne kadar ‘Sıfır Atık’ projesi başta olmak üzere çevre ve doğanın korunması için birçok kritik konuya öncülük eden Emine Erdoğan, Salda Gölü’nün korunmasına büyük önem verdiğini, çalışmaları yerinde görmek istediğini ve bundan sonraki her adımı yakından izleyeceğini söyledi. Salda Gölü’nün geçmişte bakımsızlık, özensizlik ve kaçak yapılaşma nedeniyle zarar gördüğünü anlatan Murat Kurum burayı insanların rahatlıkla ziyaret etmesini sağlamak istediklerini ancak bunu bölgeyi koruyarak yapacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Yapılaşmaya izin yok

Emine Erdoğan somut olarak hangi adımların atılacağını sorunca Bakan Kurum “Ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri doğal malzeme kullanılarak oluşturulacak mekanlar dışında bölgede herhangi bir yapılaşmaya asla müsaade edilmeyecek. Ülkemizin doğal güzellikleri bize emanet. Bu emanete sahip çıkacağız. Koruma projesiyle oluşumu milyonlarca yıldır devam eden beyaz kayaçlar ve endemik türlerin varlığı koruma altına alınacak” değerlendirmesinde bulundu.

Emine Erdoğan, Salda Gölü’ndeki sohbetimizde de çevre konularına vatandaşların yoğun ilgi göstermesinin memnuniyet verici olduğunu ancak bazı kesimlerin kasıtlı ve yanlış kampanyalarla konuları suistimal ettiklerine işaret etti. Emine Erdoğan sıfır atık ve plastik poşet kullanımının sınırlanması konusunda önemli yol alındığını, hayvanların korunması için yapılan çalışmaların da hızlandırılmasını istediğini söyledi.

Salda Gölü’nde yapılaşmaya izin yok

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesi yakınlarında yer alıyor. Bakan Kurum ve Emine Erdoğan göl çevresini inceledikten sonra Lisinia Doğa Proje ve yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ne geçti.

Eski bakan da vardı

Cumhurbaşkanlığı’nın helikopterinde Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanında Anavatan Partisi döneminde Çevre Bakanlığı görevinde bulunmuş olan İmren Aykut da vardı.

Ankara’dan kalkan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait ikinci helikopterde ise Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, Türkiye ve Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri yer aldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder