Hakan Çelik Şimdi ne olacak?
HABERİ PAYLAŞ

Şimdi ne olacak?

Haberin Devamı

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara’da katledildiği saldırı, son yüzyılın en önemli olaylarından biri olarak tarihe geçecek. Modern zamanlarda ilk kez bir Rus büyükelçisi başka bir ülkede uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmiş oldu.

Üstelik bu olay bir Rus savaş uçağının tarihte ilk kez bir NATO üyesi ülke tarafından düşürülmesinden kısa süre sonra gerçekleşti.

Bunlar Türkiye-Rusya ilişkilerini mahvetmeye dönük adımlardı. Uçağın vurulmasının, askeri, ekonomik ve siyasi ağır sonuçları oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olağanüstü çabasıyla normalleşme yönünde ciddi adımlar atıldı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Moskova ziyaretiyle yakınlaşma açısından önemli bir yere gelindi. Umut verici gelişmeler olacak diye heyecanlandığımız bir dönemde Ankara’da akıl almaz suikast yaşandı. Nereden bakarsanız bakın, Türkiye açısından sıkıntılı bir durum.

Her türlü terör eylemine rağmen “Türkiye güvenli bir ülkedir” mesajını vermeye çalıştığımız bir sırada sırtımızdan vurulduk. Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye’yi çok iyi tanıyan, ikili ilişkilerin gelişmesi için gece gündüz çalışan bir diplomattı.

Suriye’den insani bir koridor açılması ve ateşkesin sağlanabilmesi için de elinden geleni yapmıştı. Cinayetin ardından Ankara ve Moskova’dan gelen yatıştırıcı mesajlar, üzücü olayın ikili bir krize dönüşmeyeceğini gösteriyor. Ancak Rusya’nın orta vadede nasıl bir tepki vereceğini görmek için henüz erken.




Bütün bunlar olurken Moskova’da Rusya, İran ve Türkiye arasında üçlü bir zirve toplandı. Üç ülke Suriye için güçlü bir mekanizma kurma kararı aldı. Rusya ile Esad’ın geleceği konusunda görüş ayrılıkları sürüyor. Ancak mevcut şartlarda Ankara “Önce Esad gitsin” yönündeki tutumunu daha ileriye taşıyamıyor.

Zira ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump bile “Ortadoğu’da önceliğimiz rejim değişiklikleri değil” demişti. Her şeye rağmen Moskova’da varılan uzlaşma çok önemli. Sonuçta, üç ülke Suriye’de garantör oluyor. Terörle mücadele birinci öncelik olarak belirleniyor.

Bu mutabakat Türkiye’nin büyük rahatsızlık duyduğu YPG’nin bölgede güç kazanmasını da engelleyebilecek nitelikte. Zira Türk Silahlı Kuvvetleri’nin halen devam etmekte olan El Bab operasyonu önemli kazanımlarla devam ediyor.



Rusya Büyükelçisi’nin korkunç bir terör saldırısında hayatını kaybetmesi nedeniyle Rusya Federasyonu devletine ve Rus halkına, Berlin’deki terör eyleminde hayatını yitirenlerden ötürü de Almanya’ya başsağlığı dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder