Hakan Çelik Suudi Arabistan fena yakalandı
HABERİ PAYLAŞ

Suudi Arabistan fena yakalandı

Dünyanın gözü kulağı bugün Ankara’da olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesiyle ilgili olarak ilk kez kapsamlı bir açıklama yapacak.

Erdoğan’ın vereceği bilgiler ve yapacağı yorum uluslararası kamuoyunun bu olayın nasıl olduğunu anlaması bakımından hayati önem taşıyor.

Bugüne kadar neredeyse herkes konuştu, yorum yaptı, iddialar ortaya attı. Medyada çok fazla yorum ve haber çıktı. Ortaya atılan iddiaların ve fotoğrafların ne kadarının gerçeği yansıttığını tam olarak kestiremiyoruz.

Haberin Devamı

Bu nedenle Erdoğan’ın ilk kez kameraların önünde yapacağı değerlendirme Türkiye’nin elindeki belge ve bilgilerin bir özeti niteliğinde olacak.

Dünya ülkelerinin Suudi Arabistan’a nasıl tepki verecekleri de bugün açıklanacak bilgilerle yakından ilişkili olacak.

Riyad yönetimi olayın duyulmasının ardından uzun süre sessiz kalmıştı. Hatta Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Türkiye’den ayrılmadan önce apar topar davet ettiği bir gazeteciye dolapları göstererek “Bakın Kaşıkçı burada değil!” gibi izahat içine girmişti. Başkonsolos’un soruşturmanın tamamlanmasını beklemeden aniden Türkiye’den ayrılması, Suudi Arabistan yönetiminin uzun süre olayla ilgili “Hiçbir bilgimiz yok” açıklamaları ve daha başka onlarca gelişme bu katliamın örtülmeye çalıştığının göstergesi olarak kabul edildi.

Nitekim bugün de gerek Suudi Arabistan yönetiminin gerekse Batı’daki destekçilerinin “Bir günah keçisi bularak” olayın sorumluluğunu birilerine yüklemek istedikleri anlaşılıyor.

Erdoğan’ın açıklamaları bu gayretleri boşa çıkarabilir. Ortada açık bir cinayet var ve bunu işleyenler mutlaka ortaya çıkarılmalı. Azmettirenler ve destekleyenler de.

Bu olayı kapatma gayretleri ne kadar güçlü olursa olsun Suudi Arabistan fena yakalanmıştır ve yüz milyarlarca dolar da harcasa imajını düzeltebilmesi mümkün değildir.

Suudi Arabistan’ın zaman zaman Türkiye’yi ve hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan projelerin içinde olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak Ankara Kaşıkçı olayını bu duruma misillemede bulunmak için kullanmadı.

Haberin Devamı

Türkiye şu ana kadar soğukkanlı ve sorumlu bir anlayışla hareket etti. Kaşıkçı olayının iki ülke ilişkilerini tamamen zehirlemesine neden olacak bir tutum içine girmedi. ABD Başkanı Donald Trump’ın defalarca tutarsız açıklamalar yaptığı ve Avrupa liderlerinin çekingen tavrı düşünülecek olursa şu ana kadar ciddi devlet adamı sorumluluğuyla yaklaşan tek liderin Erdoğan olduğu söylenebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder