Hakan Çelik Tahminimizden uzun sürebilir
HABERİ PAYLAŞ

Tahminimizden uzun sürebilir

Koronavirüsün etkileri ve küresel sistemde yaratacağı yıkım tahminimizden büyük olacak. Kısa bir süre öncesine kadar beklenti virüsün nisan sonuna kadar yayılma hızının düşeceği yönündeydi. Yeni bulgular karşımıza farklı sonuçlar çıkarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çeşitli bilim kuruluşları ABD, İngiltere, Almanya, Güney Kore ve Çin hükümetlerinin analizlerini özetliyorum:

  • Dünyanın büyük kısmı ekonomik durgunluğa (resesyona) girecek.
  • En az 25 milyon kişi işini kaybedecek.
  • Krizden çıkış stratejisi üzerinde konuşmak için bile en az 2.5 ay beklemek gerekecek.
  • Virüse karşı etkili bir aşının geniş kitlelerin kullanımına sunulması 1 yıldan önce mümkün olmayacak.
  • Dünyanın önemli bölümünün bu virüse karşı bağışıklık kazanması yaklaşık 2 yıl sürecek.
  • Bilim insanlarını şu aşamada en fazla korkutan olay, virüsün çok hızlı yayılması. Dünyanın hiçbir ülkesi henüz aşısı ve ilacı bulunmayan bu virüs için hastanelerde yeterli sayıda yoğun bakım ünitesine sahip değil. Durum böyle devam ederse İtalya’daki gibi doktorlar hasta seçmek gibi korkunç bir ikilemle karşı karşıya kalacak.
  • ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Savaştayız” ifadesini kullanıyor.

Unutmayalım

Şu temel önlemi aklımızdan çıkarmayalım:

  • Mutlaka ellerinizi en az 20 saniye süreyle sabun kullanarak, etkili şekilde ellerimizi yıkayalım.
  • Öksürürken daima atılabilir bir mendil kullanalım veya bir şekilde çevremizdekilere parçacık yaymayı engelleyecek şekilde öksürelim.
  • Elimizi yüzümüze götürmeyelim.
  • Öksürük ve ateş, corona virüsün hâlâ çok önemli iki belirtisi olarak önümüzde duruyor. Eğer bu şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Sokaklar dolu!

Tahminimizden uzun sürebilir

Birkaç gündür ağırlıklı olarak evlerinden çıkmayan insanlar havaların ısınmasıyla birlikte cadde ve sokaklara hücum ettiler! Dün İstanbul’un ana arterlerinde çok sayıda insan yan yana yürüyordu.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve uzmanların “Evinizde kalın” uyarılarına rağmen “Açık havada risk yok” gibi yaygın bir algı var.

Oysa Dünya Sağlık Örgütü virüsün bu ortamlarda 3 saate yakın havada asılı kalabildiğini açıkladı. Ben sokağa çıkma yasağını da içeren bir OHAL uygulamasının doğru olacağı görüşündeyim. Ülkemizde virüsün yayılma hızı yükseliyor. Böyle giderse İtalya’dakine benzer bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz.

Motorlu kuryeler

İnsanların evde kaldığı şu ortamda eve servis yapan kargo şirketleri çalışanları, market zincirleri ve motorlu kuryeler hayati bir ihtiyacı yerine getirdiler.

Ancak günde 300 dolayında evin kapısına giren bu insanların da sağlığı çok önemli. Ayrıca farkında olmadan virüsü yaymamaları için hangi önlemlerin alındığı iyi denetlenmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder