Hakan Çelik Tarihe geçen taşınmanın kahramanlarına alkış
HABERİ PAYLAŞ

Tarihe geçen taşınmanın kahramanlarına alkış

Bir ev veya ofis taşımak çok çileli bir iştir. Hatta bazen bir odadaki dolabı boşaltıp başka bir yere transfer etmek bile çok zaman alabilir. Devasa şirketlerin yer değiştirmesi ise başlı başına bir mesele. Peki ya bir havalimanının taşınması? Kelimenin tam anlamıyla bir kâbus, düşüncesi bile ürkütücü. İşte, Atatürk Havalimanı’nın, 44 kilometre kuzeydeki İstanbul Havalimanı’na taşınması tam da bu tarife uyan bir operasyon.

Türkiye, birçokları tarafından imkânsız gibi gösterilen bu işi öyle bir başarıyla yerine getirdi ki, yayıncılık dünyasının prestijli kuruluşu National Geographic, tarihe geçen bu taşınmayı bir belgesele dönüştürdü. İstanbul Feriye’de bu belgeselin ilk gösterimi için verilen davetteydim.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve The Walt Disney Company, FOX, National Geographic Genel Müdürü Cenk Soner’in katılımıyla düzenlenen etkinliğe havacılık sektörünü yakından takip eden uzmanların yanı sıra iş ve sanat dünyasından Burcu Esmersoy, Leyla Alaton, İsmail Acar, Medyapım'dan Fatih Aksoy, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden Belma Ünal gibi isimler de katıldı.

Tarihe geçen taşınmanın kahramanlarına alkış

İlker Aycı, Mert Dorman, Mehmet İçağasıoğlu, Cenk Soner.

National Geographic’in belgeseli, sadece 12 saatlik bir sürede, 33 futbol sahasına eş değer 47 bin 300 ton ağırlığındaki malzeme ve hassas ekipmanın İstanbul’un bir ucundan diğerine taşınmasını anlatıyor. İngiltere, Almanya ve Uzakdoğu’daki havalimanı taşınma deneyimlerinin çoğu büyük sorunlara, ağır krizlere yol açmış ve söz konusu havalimanlarının haftalarca kapalı kalmasına neden olmuştu.

Atatürk’ten İstanbul Havalimanı’na geçiş ise gerçekten olağanüstü bir başarıyla sorunsuz tamamlandı. Tarihe geçen bu operasyonda Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın rolü büyük. Arkadaşları ve ilgili kurumlar arasında koordinasyonu çok iyi sağladı. Taşınmanın lojistik bacağında ağır bir yük sırtlanan Arkas bu işten alnının akıyla çıkarak nasıl dünya çapında bir dev olduğunu gösterdi.

Bu belgeseli izlediğinizde bazı kişileri tanıyacaksınız, lütfen adını yazdığım kişilere dikkat edin: Havalimanı Taşınmasından Sorumlu Proje Yöneticisi Refik Özbek Şahin, Havalimanı Taşınma Planlama Yöneticisi Serap Okçu, Teknik Uzman Jan Peters, TGS Yer Hizmetleri Proje Koordinasyon Müdürü Erkan Çiftçi, THY Entegre Operasyon Kontrol Başkanı Erkan Akçay…

Haberin Devamı

İMKÂNSIZ DİYORLARDI

Atatürk Havalimanı’ndaki uçaklar pilotlar tarafından inanılmaz derecede sıkışık bir zaman aralığında yeni evlerine uçuruldu. İlker Aycı’nın, dün süreci anlatırken dile getirdiği “THY tarihinde Atatürk Havalimanı’nda eşsiz başarılara imza atılmıştı. Ancak fiziki limitler havayolumuzun büyüme ihtiyaçlarına artık yanıt veremiyordu.

Bütün dünyanın ve otoritelerin gözü üzerimizdeydi. Türkler bu işi başaramaz diyorlardı. Kalbimiz Atatürk Havalimanı’nda kalacaktı, aklımız yeni havalimanındaydı” sözü yaşanan sürecin duygusal yönünü ve zorluğunu çok iyi özetliyor. “Mega Taşınma” adındaki bu heyecan verici belgesel, 16 Ocak Pazar akşamı saat 21.00’de National Geographic ekranlarında olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder