Hakan Çelik Tarihi zirve için Rusya'dayız
HABERİ PAYLAŞ

Tarihi zirve için Rusya'dayız

İstanbul’da tarih yazıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde milyonlarca kişi milli irade ve demokrasinin arkasında durdu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakanlar Ahmet Davutoğlu, Yıldırım Akbulut, Tansu Çiller, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, binlerce kanaat önderi, sanatçı, sporcu, her kesimden insan, Alevi, Sünni, Ortodoks, Katolik, kilise temsilcileri, İstanbul Rum Patrikhanesi, Türk Musevi Cemaati, ülkesini seven her kesimden insan oradaydı. Dünya tarihine geçecek bir şölen yaşandı. “Demokrasi sadece Tuna Nehri’nin kuzeyindeki ülkelerde ayakta kalabiliyormuş gibi” küçümseyici havada olan Avrupa ülkelerine sağlam bir mesaj gönderildi. O muhteşem mitingin hemen ardından bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya’da olacağız. Cumhuriyet tarihimizin en önemli dış ziyaretlerinden biri gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Putin ve Erdoğan, St. Petersburg’da görüşecek. Erdoğan’a Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da eşlik ediyor. İş dünyasından bazı temsilciler de orada olacak. Erdoğan ve Putin, Türkiye’nin bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından ilk kez bir araya gelecek. Ayrıca Erdoğan’ın 15 Temmuz darbesi sonrasında ilk ziyaretini Rusya’ya yapmasının başka bir anlamı var: Rusya, NATO ile ciddi rekabet içinde. Diğer taraftan Putin, darbe girişiminin hemen ardından Erdoğan’ı aramış ve üzüntüsünü dile getirmişti. Putin’in bu telefonu Obama’dan ve Batı’daki birçok liderden önce açmış olması Ankara’da memnuniyetle karşılandı ve not edildi.

St. Petersburg’daki görüşme Türkiye-Rusya ilişkilerinin her şeyden önce yeniden normalleşmesinin yolunu açacak. Eskiden olduğu gibi Erdoğan ve Putin arasında yakın temas dönemi başlayacak. İki lider Çin’deki G-20 zirvesinde de görüşecek. İki ülke dış ticareti 100 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyor, ayrıca Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Santrali çok kritik projeler arasında. Görüşmede Suriye konusunda yakından çalışma kararı çıkarsa olumlu hava diğer başlıklara da yansıyacaktır. Vizelerin kaldırılması ve Türkiye’ye charter uçak seferlerinin başlaması şu anda Türkiye için en öncelikli beklentiler arasında. St. Petersburg ziyareti her bakımdan tarihi ve sonuçları itibarıyla stratejik bir zirve olacak

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder