Hakan Çelik Teknoloji devleri de sağlığın hizmetinde
HABERİ PAYLAŞ

Teknoloji devleri de sağlığın hizmetinde

Koronavirüs salgını bütün dünyada sarsıcı gelişmelere neden olurken, sadece hükümetler ve otoriteler değil şirketler de değişen koşullara uyum sağlayacak tedbirler alıyor.

İnternet ve bilgisayar teknolojileri sayesinde birçok iş kolunda uzaktan çalışmak mümkün olabildi. Google, Amazon, Microsoft, IBM, Facebook, Bosch gibi devler özellikle bu dönemde uzman oldukları alanlarda hayatı kolaylaştıracak teknoloji çözümlerini geliştirmeye hız verdiler.

Önümüzdeki süreçte teknoloji kuruluşlarının insan sağlığına daha fazla konsantre olacaklarını göreceğiz. İnsan sağlığı ile teknolojiyi özellikle tüketici elektroniğinde bir araya getiren kuruluşların başında ABD’li Apple var.

Haberin Devamı

Dünyada en fazla insan ölümlerine neden olan sorunlar arasında en üst sırada kalp ve damar hastalıkları geliyor. Apple uzunca bir süredir cep telefonları ve akıllı saatleriyle insanları spora, hareket etmeye teşvik ediyor.

Hatta günlük hayatı sağlıklı sürdürmenin temel şartı olan doğru nefes alma egzersizlerini hatırlatıyor. Çok kritik teknolojik buluşlardan biri de düşme sensörü.

Kullanıcının beklenmedik şekilde düşmesini fark eden sensörler önceden tanımlanmış numaralara mesaj ve konum bilgisi göndererek acil durum bilgisi iletiyor. Benim özellikle hassas olduğum konulardan biri aşırı yüksek gürültü seviyesi. Apple Watch, ortam gürültüsünü desibel cinsinden ölçerek bildirimde bulunuyor.

Kullanıcı bu uyarıya dikkat ederek o ortamdan uzaklaşabiliyor.

Zira yüksek gürültüye uzun süre maruz kalmak kalıcı duyma sorunlarına neden olabilir.

Ben bütün bunları devrim niteliğinde gelişmeler olarak değerlendiriyorum. Geçen yıl CNN Türk’te Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile yaptığımız bir yayında, teknoloji kuruluşlarının faydalı ürünlerinin Türkiye’ye getirmelerinin kolaylaştırılmasının iyi olacağını konuşmuştuk.

Bağışıklık sisteminin koronavirüs gibi ciddi sorunlarla mücadele ettiği dönemde tanımlanmış kronik hastalığı olanların alarmda olması gereken bir süreçten geçiyoruz. Apple geçtiğimiz günlerde kalp sağlığı açısından önemli bir yeniliği devreye soktu.

Haberin Devamı

EKG uygulaması 24 Mart gecesi itibarıyla Türkiye’de iOS 13.4 ve watchOS 6.2 ile birlikte yeni Apple Watch modellerinde kullanıma açıldı.

Doğrudan tüketicilere ilk kez sunulan bu fonksiyon, kullanıcıların bileklerinden elektrokardiyogram çekmelerine olanak veriyor. Bu yenilik sayesinde kullanıcılar kalp atışının hızlı veya düzensiz olması gibi belirtiler yaşadıklarında kalp ritmini ölçerek doktorlara kritik önem taşıyan veriler sağlayabiliyor.

Apple saatleriyle gelen düzensiz ritim bildirimi özelliği, arka planda zaman zaman kalp ritmi kontrolü yaparak atriyal fibrilasyon (AF) gibi görünen düzensiz bir kalp ritmi algılandığında bildirim gönderiyor. Felçle sonuçlanabilecek bir durumun önüne geçilmesi açısından bunlar hayati bilgiler.

Bir sonraki yazımda ülkemizdeki önemli iletişim teknoloji şirketleri olan Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom’un internet alanında hangi adımları atacağını paylaşacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder