Hakan Çelik Teknoloji sağlık ve güvenlikte çığır açtı
HABERİ PAYLAŞ

Teknoloji sağlık ve güvenlikte çığır açtı

Son dönemde ısrarla teknoloji, eğitim, bilim alanındaki gelişmelerden bahsediyorum; eğitimin, kodlamanın ve gençlere yapılacak yatırımın önemine işaret ediyorum. Çünkü coğrafyamızın kısır dünyasını kırabilmenin tek yolunu bu alanda görüyorum. Bu köşede perşembe günü yayınlanan yazıda Apple CEO’su Tim Cook ile ilgili izlenimlerimi aktarmıştım. Dünyanın en büyük teknoloji kuruluşu Apple, genellikle Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) adını verdiği buluşmalarda yazılımlar ve işletim sistemlerindeki yenilikleri paylaşıyor.

Haberin Devamı

Çoğunlukla sonbaharda ise yeni donanımlar tanıtılıyor. Apple’ın dünyada en çok kullanılan iki işletim sisteminden birine sahip olması ve standartları tek başına belirleyebilme gücü açısından bu yenilikler, çoğumuzun hayatını etkiliyor. Kaliforniya eyaletindeki Cupertino kentinde bulunan muazzam Apple Park’ta çok sınırlı bir katılımla düzenlenen etkinliğe bu yıl ilk kez ben de katıldım. Burası Silikon Vadisi diye bilinen bölgenin tam ortasında yer alıyor.

Hepimizin yakından tanıdığı dev şirketlere ev sahipliği yapan Kaliforniya, ABD’nin ekonomik ve teknoloji motoru durumunda. New York nasıl bir finans ve kültür-sanat şehri olarak öne çıkıyorsa San Francisco ve komşu şehirler de teknolojide söz sahibi.

MESAJ KRİZİNE SON

Bu etkinlikteki yeniliklerden biri M2 adı verilen yeni çip oldu. Önceki M1’den yüzde 18 daha hızlı. Yeni çiple gelecek iki bilgisayar MacBook Air ve 13 inçlik MacBook Pro olacak. Yenilenen MacBook Air modelinde 18 saat, Pro modelinde ise 20 saat video gösterimi yapılabiliyor. Kameralar 1080p gücünde, şarj noktası ise MagSafe teknolojisine sahip.

Yeni MacOS Ventura yazılımı, pencerelerin daha rahat düzenlenmesini sağlayan Stage Manager isimli bir özelliğe sahip. “Süreklilik Kamerası” adı verilen yenilik ise uzun zaman video görüşmeleri yapanların işini kolaylaştıracak nitelikte. Mesajlara edit yani düzenleme, silme, değiştirme özelliği geldi. Birçok kişinin eşine/dostuna yanlış bir mesaj göndermişliği vardır, “eyvah” dediğinizde iş işten geçmiş olur.

Haberin Devamı

Yeni yazılımla yanlış kişiye yanlış mesajı ve içeriği göndermek tarihe karışıyor. Akıllı Saat Yazılımı WatchOS 9, uyku kalitesinin takibi dâhil birçok fark getiriyor. Kullanıcılar, kısaca AFib olarak bilinen kalp atış hızlarının ne kadar süreyle anormal seviyede olduğunu anlayabilecek. Bu bilgiler isteğe bağlı olarak sağlık kuruluşlarıyla paylaşılabilecek. Geliştirilmiş antrenman uygulaması, uyku evreleri takibi yenilikler arasında.

Apple Watch ve iPhone’daki yeni ilaçlar deneyimi; kullanıcıların ilaçları, vitaminleri ve besin takviyelerini kontrol ve takip etmelerine yardımcı oluyor. Apple Watch yansıtma özelliği ile saat; fiziksel ve motor engelleri olan kişiler için daha erişilebilir hâle geliyor. Diğer taraftan bilgi güvenliği konusunda olağanüstü önlemler alınıyor.

Teknoloji sağlık ve güvenlikte çığır açtı

EĞİTİM TEK YOL

Her seferinde dile getirdiğim gibi Türkiye’nin inanılmaz hızla gelişen teknoloji ve dijitalleşme dünyasında yerini alabilmesi ve dünyada söz sahibi ülkeler arasına girebilmesinin tek yolu nitelikli eğitim. CNN Türk’te bu sabah 10.00’da “Hafta Sonu” programımın konuğu Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar olacak. Üniversiteler ve yüksek öğrenimle ilgili güncel konuları ve merak edilen başlıkları enine boyuna konuşacağız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder