Hakan Çelik 'Terör bu sene bitecek'
HABERİ PAYLAŞ

'Terör bu sene bitecek'

Haberin Devamı

Kürt sorununun çözümü konusunda yaptığı “tarihi fırsat” açıklamasıyla Türkiye’de gündemi değiştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Slovakya dönüşünde de çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Abdullah Gül, “Terör bu sene mutlaka bitecek, başka yolu yok” ifadesini kullandı.
Bu konuyla ilgili olarak birkaç yıl öncesine göre içerde ve dışarıda çok olumlu bir havanın hakim olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül bu nedenle tarihi fırsat ifadesini güçlü bir şekilde savunmaya devam ettiğini anlattı. Gül, bu bölgede artık hiçbir ülkenin ya da gücün terör örgütünün yükünü sırtlayacak durumda olmadığını söyledi. Gül, bugünkü uluslararası dayanışmanın da buna izin vermeyeceğini vurguladı.
Slovakya’dan sonra üniversite açılışı için Tunceli’ye gideceğini söyleyen Gül “Uzun süre sonra ilk kez bir cumhurbaşkanının bu şehrimize gidecek olması yörede yaşayan vatandaşlarımız açısından da büyük moral olacak” ifadesini kullandı. Özellikle üniversite ve eğitim kurumu açılışlarını bölgedeki şehirleri ziyaret etmek için güzel bir vesile olarak değerlendirdiğini kaydeden Abdullah Gül, gelişmekte olan insani ve demokratik değerlerin Türkiye’deki vatandaşları daha da güçlü şekilde bir arada tutacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçmişte Türkiye’nin yumuşak karnı olarak görülen Güneydoğu sorununu, çeşitli dış güçlerin kendi çıkarları için kullanmak istediklerini ancak artık aynı senaryoların tekrarlanmaması için Türkiye’de kuvvetli bir kararlılık oluştuğunu anlattı.
Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Kuzey Irak, Suriye ve Avrupa Birliği düzleminde sorunun çözümü için çok uygun olduğunu hatırlatan Gül bu nedenle tarihi fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.
ABD ile ilk kez tam uyum var 3 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’yle bile bu oranda işbirliği yapılamadığını vurgulayan Gül, o dönemde Washington yönetiminin Türkiye’nin olası operasyonlarına karşı “Kuzey Irak hava sahası benim hava sahamdır” dediğini hatırlattı.
Güneydoğu sorununun kansız sona ermesinin Türkiye’de herkesin çıkarına olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, bu görüşlerini bir süre önce muhalefet liderleriyle de paylaştığını, çoğundan olumlu yanıt aldığını söyledi.
İstanbul’dan Slovakya’ya gidişte ve Slovakya’dan Ankara’ya dönüşte uzun uzun sohbet etme imkanı bulduğumuz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dış politikada olduğu gibi iç politikanın en önemli konusu Kürt meselesinde de sağduyulu, çözüm odaklı ve cesaretli hareket ediyor. Türkiye’nin özellikle problemleri anlamak konusunda büyük bir kafa karışıklığı içinde olduğu şu dönemde Gül’ün kucaklayıcı tutumunun bir şans olduğunu düşünüyorum.
Güneydoğu’da yıllarca yaşanan acıların bir daha tekrar etmemesi, akan kanın durması, birbirlerine korkuyla ve düşmanlıkla bakan insanların bu tutumlarını terk etmeleri için hamaseti bırakıp hep birlikte hareket etmeye ihtiyaç var.
Umarım siyasi partiler bu konunun artık parti çıkarlarıyla açıklanamayacak bir duruma geldiğini anlarlar.
Çünkü eğer bu noktadan geri dönersek, kendimizi, kaldığımızdan çok daha kötü bir yerde bulacağımızdan endişe ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder