Hakan Çelik THY çok kritik rol oynuyor
HABERİ PAYLAŞ

THY çok kritik rol oynuyor

Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, Türk Hava Yolları’nın TK 1888 sefer sayılı Viyana-İstanbul uçağıyla Türkiye’ye gelip, havalimanında bir otelde gece kaldıktan sonra yine THY ile İstanbul’dan Moskova’ya uçmuş. Avusturya, AB üyesi olmasına rağmen arabuluculuk gayreti içinde. Başbakan Nehammer’in de bu çabalar çerçevesinde Moskova’ya gittiğini görüyoruz.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin hava sahasını kapatmamasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. İnsani uçuşlar, diplomatlar, kritik ürünler Türkiye üzerinden Rusya’ya ulaştırılıyor. Diğer taraftan Türk Hava Yolları barış ortamında olduğu gibi çatışma ve savaş koşullarında bile dünyanın en kritik taşıyıcısı olarak bir kez daha öne çıktı.

Haberin Devamı

Geçmişte, Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşlarının kurtarılması dâhil son dönemde Afganistan’dan tahliye operasyonlarına varıncaya kadar bu fonksiyonu devam ediyor. Kısa bir süre önce Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine başlayan Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın, THY markasının ticari faaliyetleriyle birlikte dünyadaki konumu ve algısının güçlendirilmesi için ekibiyle birlikte kolları sıvadığını biliyorum.

THY çok kritik rol oynuyor

Bu çerçevede önemli bir gelişme Rus turistleri ambargoya takılmadan Türkiye’ye taşıma planıyla ilgili. ABD ve ağırlıklı olarak Batı’nın başlattığı ambargo nedeniyle Rus vatandaşlarının ekonomik faaliyetlere katılması ve ülkelerinden çıkış yapması neredeyse imkânsız hâle geldi. Ambargo, leasing yoluyla kullanılmakta olan dünyadaki bütün uçakları kapsıyor zira bunlar Batılı ülkelerin finans şirketleri tarafından kiralanan filolar.

THY, uluslararası hukuku ihlal etmeyecek bir formülle mülkiyeti kendisine ait olan 70 uçakla taşıma operasyonu başlatıp 3 milyona yakın Rus vatandaşını tatil için Türkiye’ye taşımayı planlıyor. Diğer taraftan Ahmet Bolat’ın, yeni dönemde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) başkanlığı şapkasıyla da Türkiye’nin yumuşak gücüne önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Zira Bolat, hizmet ihracatında 2025 yılı hedefini 110 milyar dolar olarak öngördüklerini açıkladı. Bu hedefe ulaşılmasında THY’nin büyük rolü olacak.

Haberin Devamı

THY çok kritik rol oynuyor

RUSYA BİLİYOR MUYDU?

Savaşın başından bu yana Ukrayna’nın başkenti Kiev’e en kritik ziyaretlerden biri gerçekleşti. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson sürpriz bir kararla Kiev’e gidip sokaklarda dolaştı, halkla selamlaştı. Johnson’ın gidişi ülkesi Birleşik Krallık’ın verdiği desteği göstermesi bakımından hayli anlamlı. Fakat bir o kadar da riskli.

Kiev’deki çatışmalar büyük oranda kontrol altında ancak yine de bu dakikalarda Rusya’nın hava saldırısı düzenlemesi durumunda Ukrayna lideri Zelenskiy ile birlikte Johnson da vurulabilirdi. Acaba Rusya bu ziyaretle ilgili önceden haberdar edilmiş midir?

Bu zaman dilimi içinde bir saldırı olmaması için uyarılmış mıdır? Rusya-Ukrayna savaşında Avrupa’da popülaritesi ve itibarı artan tek lider Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Kategorik aleyhtarları bile Erdoğan’ın çabalarını takdirle karşılıyor ve yakından takip ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder