Hakan Çelik Trabzon turizmde bir yıldız olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Trabzon turizmde bir yıldız olabilir

İddia ediyorum, Karadeniz’in bazı bölgeleri doğal güzellik açısından Avusturya ve İsviçre ile yarışır. Bu güzelliklerin bozulmaması için imar planlarının doğru uygulanması, yapılaşma konusunda geçmişteki hataların tekrarlanmaması şartıyla. Bunun için sadece belediye, valilik ve ilgili otoritelerin değil vatandaşların da duyarlı olması gerekiyor. Herkes sorumlu hareket ederse bu zenginlikleri koruyabiliriz. Çevreye sahip çıkılması ve çevrenin korunması tarım, balıkçılık ve sürdürülebilir turizm için hayati önemde. Doğu Karadeniz’e bir süredir gitme imkânım olmamıştı.

Haberin Devamı

Cumartesi günü CNN Türk’teki programımın ardından THY ile Trabzon’a uçtum. Uçak tamamen doluydu. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile yaklaşık 1.5 günde çok hızlı bir tur yaparak şehirdeki önemli noktaları ziyaret ettim, yapılanları yerinde görme fırsatım oldu.

Zorluoğlu, daha önce Elazığ ve Van’da valilik görevlerinde bulunmuş halkla iç içe sempatik ve saygın bir isim. Başkan Zorluoğlu’nun müziğe merakını hatta sesinin de güzel olduğuna Royal Uzungöl Hotel’deki akşam yemeğinde tanık oldum. Sevilen Karadeniz türkülerinden birkaçını çok başarılı şekilde seslendirdi.

Trabzon turizmde bir yıldız olabilir

Trabzon, bölgenin en dinamik ve canlı şehirlerinden. Büyük bir tarih ve kültür birikimine sahip. İran’dan Rusya’ya kadar uzanan geniş ticaret yolu üzerinde önemli bir kavşak. Limanı, balıkçılık potansiyeli ve diğer yatırım alanlarındaki fırsatlarıyla Anadolu’nun yakın geleceğinde yıldızı daha da parlayacak bir yer. Uzungöl, Türkiye’nin en fazla bahsi geçen yerlerinden, ben ilk kez görme fırsatı buldum.

Doğal yapı açısından olağanüstü. Çevresi ormanlarla kaplı. Her yıl özellikle Körfez ülkelerinden yaklaşık 600 bin turistin geldiği çok popüler bir yer. Başkan Zorluoğlu, gölün çevresinde kapsamlı bir yenilik çalışması yürüttüklerini anlattı. Tamamlandığında bisiklete binmek ve yürümek için ideal hâle gelecek. Otopark sorunu da çözülecek. Uzungöl Dursun Ali İnan müzesi çok şirin ve sıra dışı bir yer.

İnan Ailesi, ahşap işçiliğinin çok özgün örneklerini ve nostaljik objeleri bir araya toplamış. Aile tarafından işletilen otel, bölgenin nitelikli konaklama tesislerinden. Sümela Manastırı nefes kesici. Trabzon’un Batı dünyasında en fazla bilinen bölgesi. Mutlaka görülmeli. Sanat tarihi açısından eşsiz. Trabzonluların hedefi Sümela’nın UNESCO Kalıcı Dünya Miras Listesi’ne alınması.

Haberin Devamı

Bunun için yoğun çaba harcıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışması da bütün hızıyla devam ediyor. Başkan Zorluoğlu ile kentin tarihî meydanında bir yürüyüş yaptık. Osmanlı döneminden kalma klasik cami, meydana güzel bir görünüm kazandırıyor. Düzenleme çalışmalarıyla yeniden hayat bulmuş.

Altyapı çalışmaları için kolları sıvayan Başkan Zorluoğlu’nun hedefleri arasında Trabzon’u bir gastronomi şehri olarak öne çıkarmak da var. Diğer taraftan tarım ve ticareti teşvik edecek projeler üretiliyor. Bilim merkezlerinin kurulması da bunlar arasında. Trabzon yakın gelecekte farklı yönleriyle çok daha fazla konuşulan bir şehir hâline gelecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder