Hakan Çelik Turizmde değişen modayı yakalayalım
HABERİ PAYLAŞ

Turizmde değişen modayı yakalayalım

Önceki gün Honda’nın yeni dizel otomatik Civic modelinin lansmanı için Bodrum Kaplankaya Six Senses Otel’deydim.

Otomotiv, Türkiye’de sanayinin lokomotifi durumunda. Bu nedenle özellikle ülkemizde ciddi yatırımları bulunan Renault, Ford Otosan, Tofaş-Fiat, Honda, Hyundai, Toyota, Mercedes-Benz gibi markaların projelerini yakından izliyorum.

Otomotiv sektörü, iç pazarda ciddi daralma olmasına karşın başarılı ihracat bağlantılarıyla güçlü şekilde yoluna devam ediyor. Ekonomide gerek istihdam gerekse cari açıkla mücadelede bir başka önemli alan da turizm.

Haberin Devamı

Türkiye, bu yıl turizmde rekora koşarken otelcilerden ulaşım sektörüne, havacılıktan esnafa kadar bir dizi kesimin yeni dönemde önemli beklentileri var.

Örneğin Türkiye, son dönemde Hindistan ve Çin gibi ülkelerde evlenme destinasyonu olarak öne çıkıyor. Bu ilgiyi kurumsallaştırabilirsek çok ciddi ve sürekli gelir yaratabiliriz.

Lüks segmentte Uzakdoğu kökenli bir zincir olan Six Senses otelinin yatırımcısı Burak Öymen’le de sohbet etme imkânı buldum. Özellikle Tayland, Kazakistan ve Rusya gibi ülkelerden yeni yatırımcılar tespit edip Türkiye’ye getiren Öymen, uluslararası ekonomi ve yatırım ortamını yakından izleyen bir işadamı. Burak Öymen’le yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesindeki profesyoneller hakkında aynı görüşteyiz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine Mehmet Ersoy gibi bu alanı çok iyi bilen ve başarılı bir ismin getirilmesi önemli bir şans. El atılması gereken bir dizi kritik başlık var.

Öymen, Bodrum’un sadece klasik turizm açısından değil, aynı zamanda sivil havacılıkta öne çıkan merkezlerinden biri hâline geldiğine işaret etti. Gerçekten de öyle; dün baktım gerek tarifeli seferler gerekse charter uçaklarla havalimanı doluydu. Diğer taraftan Türkiye’de yeterince değerlendirilemeyen bir helikopter ulaşımı potansiyeli var.

Öymen, özellikle Türkiye ile Yunanistan ve adalar arasında belli başlı noktalarda seferlerin başlaması hâlinde yüksek gelir grubundan çok sayıda turist hareketliliği sağlanabileceği görüşünde.

İki ülke makamları bu konuda ilave bir çalışma yaparsa sağlıktan ticarete kadar bir dizi başlıkta adalar ve Türkiye arasında yoğun seferler düzenlenebilir.

Haberin Devamı

Bodrum’a giderken güzergâh boyunca dikkatimi çeken iki şey oldu: Kaplankaya mevkii, orman varlığı açısından muhteşem zenginliklere sahip. Bodrum ve çevresi hızla betonlaştığı için bu bölgeye gözümüz gibi bakmalıyız.

Bir başka konu ise balık çiftliklerinin durumu. Bu meseleyi TÜRSAB da yakından izliyor. İnsanların daha uygun fiyata, bol balık bulabilmesi için bu çiftliklerin öneminin farkındayım ama turizm tesislerine bu kadar yakın ve çok sayıda çiftliğin büyük bir kirliliğe neden olduğu da ortada.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder