Hakan Çelik Türkiye aşısını geliştiren 10 ülkeden biri oldu
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye aşısını geliştiren 10 ülkeden biri oldu

Acil kullanım onayı alan ve seri üretimine başlanan yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’ta randevular bu hafta açılıyor. TURKOVAC aşısıyla vatandaşlara Sinovac ve BioNTech aşılarının yanında yeni bir alternatif sunulmuş oluyor. Peki, bu aşamaya nasıl gelindi?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde her ay bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığındaki toplantılara, ilgili bakanların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) başkanları ile yerli aşı sürecinde yer alan ilgili kurum temsilcileri ve paydaşlar katıldı.

Haberin Devamı

TÜBİTAK ve TÜSEB’in maddi ve teknik destek sağladığı aşı çalışmalarının tüm fazlarında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) onay mercii olarak yer aldı. TURKOVAC Kayseri Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafından geliştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, en başından bu yana neredeyse günlük bilgiler alarak süreci takip ediyordu. Yerli aşı çalışmalarında ne durumda olduğumuzu kendisine sordum.

Sadece Türkiye’nin değil, birçok ülkenin aşıya ihtiyaç duyduğunu belirten Oktay, “Aşıya erişim sağlayamayan ciddi bir coğrafya var. O bölgeler için de iyi bir şans olacak” dedi. Oktay, faz 3 sürecinde Pakistan, Azerbaycan, Arjantin, Kolombiya ve Polonya başta olmak üzere TURKOVAC’ın tüm dünyada kullanılan bir aşı olması, uluslararası nitelik kazanması için önemli adımların atıldığını vurguladı.

Aşıda nihai çalışmaların Kırgızistan’da yürütülmesi konusunda bu ülkenin Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile mutabakata varıldığını hatırlattı. Fuat Oktay, seri üretim için kapasite artırım çalışmalarının bir yandan sürdüğünü, ilgili kurumların mevcutta aşı üretim kapasitesi olan özel sektör firmalarımızla kapasite artışı için yakın çalıştıklarının, teknik ve mali destek verdiklerinin altını çizdi.

ATEŞ HOCA NE DİYOR?

Haberin Devamı

Aynı zamanda Bilim Kurulu’nda görev yapan, Hacettepe Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ile kapsamlı bir görüşme yaptım. Omicron’un daha hızlı yayıldığını ancak daha hafif hastalık yaptığının kesin olduğunu söyledi. Karşılaştırmak gerekirse, insanlarda şimdiye kadar yayılan en hızlı virüsün “kızamık” olduğunu, bir hastanın yaklaşık 19 insana bulaştırabildiğini, Omicron’da ise bir virüs taşıyıcısının 12-14 kişiye bulaştırdığını ifade etti.

COVID’in gelişim sürecinin sonunda her mevsim insanlarda görülen ve genellikle burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı gibi belirtiler veren bir hastalığa dönüşmesinin muhtemel olduğunu tekrarladı. Ateş Kara, “Türkiye’nin avantajı Avrupa’ya göre hatırlatma dozunu erken uygulamamız oldu.

Çocuklarda COVID bulguları daha hafif. Aileler panik yapmasın. Aşı grubundaki çocuklar aşılarını tamamlasın. Okula gitmekten çekinmesinler. Ancak şikâyeti olan çocuklar mutlaka test yaptırsın, test yaptıramıyorlarsa kesinlikle okula gelmesin” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder