Hakan Çelik Türkiye nasıl hareket etmeli?
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye nasıl hareket etmeli?

Dünyada en kanlı savaşların yaşandığı ülkelere komşuyuz. Yaşanan istikrarsızlık sadece insani dramla kalmıyor; turizm, ticaret ve yatırım alanında milyarlarca dolar kaybetmemize neden oluyor. En büyük zararı biz görüyoruz. O nedenle Ankara’nın ABD ve İran arasında tırmanan son krize çok temkinli, çok dikkatli, dengeli ve uzun vadeli çıkarlarını düşünerek yaklaşması gerekir.

ABD yarın bölgeye yönelik politikalarını 180 derece değiştirebilir ancak burası bizim coğrafyamız. İran’ı hedef alan adımlara çok itidalli yaklaşmak zorundayız. Özellikle Arap ülkelerinin kendi aralarında ve İran’la olan mezhep kavgasına Türkiye’nin asla taraf olmaması gerekir.

Haberin Devamı

Müttefikimiz ABD ile ilişkileri bir taraftan onarmak, bunu yaparken de komşumuz İran’ı kaybetmeyecek pozisyon almak mümkündür.

CENAZEDE İZDİHAM

İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin cenazesinde yaşananlar Ortadoğu’nun makus talihinin kolay değişmeyeceğini gösteriyor. Kerman şehrinde Süleymani’nin son yolculuğunda izdiham çıkınca 56 kişi hayatını kaybetti! Milyonlarca kişinin belli bir alana kontrolsüzce dolmasına izin verirken izdiham riskini hesaba katmak zorundasınız. Ancak Tahran yönetimi, doğru dürüst tedbir almadı, konunun sıcaklığı ve duygusallığıyla insanların güvenliğini hiçe saydı. Sembollere ve dünyaya verilecek mesaja odaklandı. Oysa en önemli şey insan hayatını korumak olmalıydı. Bir kez daha gördük ki Ortadoğu’da insan hayatının bir değeri yok. Ölenlerin sayısı da çoğu zaman bir istatistiki verinin ötesine geçemiyor.

AVRUPA’NIN HÂLİ

Avrupa gelişmeleri “Vah vah, görüyor musun bak ne fena şeyler oluyor” havasında izliyor. AB’nin sürece en küçük bir etkisi yok ve sadece seyirci konumunda.

Sadece rahatlarının bozulmamasına konsantre olmuş durumdalar. Tek istekleri Avrupa’ya göçün durması; ancak yanıbaşlarındaki bu büyük ateşi seyretmeleri göçü de terörü de durduramayacak.

UKRAYNA UÇAĞI

Ukrayna Havayolları’na (UIA) ait Boeing 737-800 Tahran’dan Kiev’e gitmek üzere havalandıktan 9 dakika sonra 2 bin 600 metre irtifadayken havada alev topuna dönüşüp yere çakıldı. İran makamları bu düşüşten hemen sonra “teknik arıza” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Bu kadar kısa sürede teknik arıza tespit edilemez. Uçağın neden düştüğünü anlamak için uzmanların kara kutuyu incelemesi gerekir. 3.5 yaşındaki uçağın kalkışından itibaren veriler her şeyin normal olduğunu gösteriyor, hava şartlarında da sıra dışı bir durum yok.

Bölgede yaşanan gelişmeler, alarma geçen savunma sistemleri ve füze savaşları dikkate alınınca Boeing’in bir füze tarafından düşürülme ihtimalini kesinlikle gözardı edemeyiz. Nitekim Air France ve Lufthansa’nın da aralarında bulunduğu bazı havayolları bölgeye olan uçuşları durdurma kararı aldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder