Hakan Çelik Türkiye yaşlanıyor
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye yaşlanıyor

Bakıyorum, Türkiye’deki bütün altyapı ve hizmetler, genç, sağlıklı ve eğitimli insanların erişebileceği şekilde tasarlanıyor. Yaşlılar, engelliler ve belli bir eğitim seviyesinin altındaki geniş kitle adına fazla şey yapılmıyor.

Türkiye’de kredi kartı kullanmayan, akıllı telefonu ve e-mail adresi olmayan milyonlarca insan var. Teknoloji şirketleri, bankalar, belediyeler, ödeme sistemleri işiyle uğraşanlara sesleniyorum: Lütfen şimdiye kadar ihmal ettiğiniz insanların hayatını kolaylaştırın.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla dün Ankara’da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Yaşlılık Şûrası” düzenlendi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un çok önemsediği ve aylardır hazırlıklarını yaptırdığı bir zirveydi bu.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın dün müjdesini verdiği çalışmayla yaşlıların birçok sorununa çözüm üretilecek. 2019-2023 yıllarını kapsayan bir takvim için program hazırlanmasıyla işe başlanacak. Aktif yaşam merkezleriyle yaşlıların ve engellilerin sosyal hayata karışması kolaylaştırılacak.

Türkiye’de spor yapma alışkanlığı çok düşük olduğu için hareketsizlikten kaynaklanan sorunlar orta yaştan itibaren insanları esir alıyor. Belli bir yaşın üzerinde ise neredeyse herkeste bel, baş veya boğun ağrısı var.

Türkiye yaşlanıyor

Hareket edemeyen, başkalarına muhtaç durumda kalan veya sağlık sorunları nedeniyle işinden gücünden olan insanlar, büyük bir ekonomik ve sosyal maliyet nedeni. Kalabalık aile yapısı ve ülkemizin sosyolojik avantajları sayesinde geçmişte yaşlılar pek yalnız kalmazdı.

Ancak hızlı şehirleşmeyle beraber tek başına yaşayanların sayısında ciddi artış yaşandı. Nüfus artışındaki düşüş ve ekonomik şartlar Türkiye’yi yaşlanan ve yalnızlaşan bir toplum hâline getiriyor. Çocukları olmayan ya da olsa bile ilgisiz bırakılan hatırı sayılır bir kitle var.

Bütün gün pencereden bakıp umutla kapıyı birilerinin çalmasını beklemek insanın karşılaşabileceği en zor durumlardan biridir. Türkiye’nin artık yaşlanan nüfus gerçeğini kabul ederek sosyal sistemini yeniden inşa etme zamanı geldi.

Haberin Devamı

GÜVENİLİR İSİMLER LİSTESİ: Bu yıl da Gezici Araştırma Şirketi’nin “Türkiye’nin En Güvenilir İsimleri” listesi açıklandı. 55 kişinin yer aldığı listede benim de adım var. Demirören Medya Grubu’ndan başka bazı meslektaşlarımız da yer aldı bu sıralamada. POSTA Gazetesi’nde beni uzun süredir takip eden okurlarıma, CNN Türk’teki izleyicilerime ve genel olarak kamuoyuna, yazılarıma ve yayınlarıma gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder