Hakan Çelik Türkiye’yi 21. yüzyılın yıldızı yapmak istiyoruz
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’yi 21. yüzyılın yıldızı yapmak istiyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara’da parti genel merkezinde bir araya geldik. Kılıçdaroğlu gündemdeki konularla ilgili genel bir değerlendirme yaptıktan sonra sorularımızı yanıtladı. Toplantıya Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP’den Faik Öztrak, Engin Özkoç, Tuncay Özkan, Ömer Topsakal katıldı. Kılıçdaroğlu, ülkenin geleceğine dair umutsuz olmadığını her sorunun çözülebileceğini ancak bunun için güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu sorulara şu yanıtları verdi:

Haberin Devamı

Türkiye’yi 21. yüzyılın yıldızı yapmak istiyoruz

DEMİRTAŞ KARARI

Kararın uygulanmasını zorunlu kılan bir anayasa var. “AİHM kararına uymam” derseniz Avrupa’dan tecrit edilirsiniz. Şu dönemde yaptığınız “Demokrasi standartlarımızı yükseltiyoruz” algınız sıfıra iner. Kararı uygulayacaklar, topluma da “elimiz mahkum” diyecekler. Uygulanmazsa fatura ağır olur, Avrupa ile bağlar kopar, Türkiye’yi dünyadan koparır.

S-400’LER

Türkiye’nin en sorunlu beş konu başlığından biri dış politikadır. Hava savunmasının zayıf olduğu gerekçesiyle S-400’ler için Rusya’ya 2.5 milyar dolar ödendi, sistem alındı. Madem aldınız, o zaman kuracaksınız. Bağımsız bir ülkeysen kuracaksın. Ecevit’in o dönemki cesaretini gösterin, verdiğiniz sözü tutun. Fakat Erdoğan kuramaz. Geriye dönüp bakın, ne diyorsa aksi vardır.

EKONOMİ YÖNETİMİ

128 milyar doları kime verdiniz? Bugüne kadar izlenen politikaların, ortaya çıkan kaybın faturasını kim ödeyecek? Erdoğan’ın ödemesi gerekmiyor mu bu durumda? Sorumluluğu üstlenmesi lazım ama yapamıyor, iktidardan düşmenin maliyetini iyi biliyor. Erdoğan, Londralı tefecilere teslim oldu. “Para istiyorsan faiz artıracaksın” dediler.

“EVE DÖN” ÇAĞRISI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu çağrısı güzel bir sürprizle sonuçlandı. İYİ Parti lideri Meral Akşener esprili bir yanıt verdi. Bir dönem CHP’yi eleştirme görevi Bahçeli’ye verilmişti. Bakın Cumhur İttifakı’na söylemediğimiz şeylerle bizi suçluyorlar. Örneğin “AK Parti’nin kapatılması” iddiası. Biz söylemedik böyle bir şey. İkincisi, iktidara yakın sermaye gruplarının malvarlıklarına el konulacağına dair sözler. Bunu da biz söylemedik.

Haberin Devamı

PARLAMENTER SİSTEM

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve arkadaşları bu konuda güzel bir çalışma yapmışlar. İYİ Parti de şu an çalışıyor. Tamamlandığında bir araya geleceğiz. Anayasa değişikliği, TBMM iç tüzüğü gibi konularda neler yapılabileceğine bakacağız. Hedefimiz Türkiye’yi 21. yüzyılın yıldızı yapmaktır. Mazlum halkların ve ülkelerin örnek ülkesi olalım istiyoruz. Amacımız, medya ve yargı bağımsızlığı ve yüksek standartlarda bir demokrasiye ulaşmaktır.

CAN DÜNDAR CEZASI

Can Dündar hakkında verilen 27.5 yıl ağır hapis cezası bir hukuk davası sonucunda çıkmadı, bu bir intikam davasıdır. Ortada adalet yok, talimatla hareket eden bir yargı ve bazı kişilerden intikam almak isteyen bir devlet var. Yargı bağımsız olmalı, Saray’a bakarak telkinle karar verilemez. Türkiye’nin birinci öncelikli meselesi hukuki sistemdeki bozulma ve çürümedir.

CHP VE DİNDARLIK

Tüzel kişilerin değil gerçek kişilerin diniyle ilgili bir değerlendirme yapılabilir. Fakat bu da Allah ile kul arasındaki bir konudur. Buna kimse müdahale edemez. Halkın inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı göstermek zorundayız. Manevi dünya siyaset konusu yapılamaz.

Haberin Devamı

ERKEN SEÇİM OLASILIĞI

83 milyon kişi tefecilere çalışır hale geldi. Hükümet bu yükü kaldıramaz. 2023 veya öncesinde yapılacak seçimle vatandaşın oyuyla boyunun ölçüsünü alsın. Erken seçim konusunu, biz Türkiye daha ağır faturalarla karşılaşmasın diye gündeme getirdik.

Bakın uçakta ve tankta sıkıntımız var. F-35 verilmiyor, F-16’lar kullanım ömrü dolunca ne olacak? Erdoğan hava savunma sistemimizi çökertti. Önümüzdeki seçim bir parti seçimi olmayacak. Demokrasi isteyenler ile totaliter sistemin yanında duranların rekabeti olacak.

ADAYLIKLAR

Geçmek istediğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de Cumhurbaşkanı sembolik önemde olacağı için Millet İttifakı üyeleri bu konuda bireysel beklenti içinde değiller. Adayın şu aşamada açıklanması veya ortaya çıkması yıpranmasına yol açar. Adaydan çok ilkeler üzerinde durmamız lazım.

AŞI YAPTIRACAK MI?

Doktorların önerisi doğrultusunda herhangi bir ayrım gözetmeden koronavirüse karşı aşıyı yaptırırım. Aşı seçmem. Vatandaşlarımızın da yaptırmasını öneririm. Ancak hükümet pandemi sürecini baştan sona yanlış yönetti. Belediyelerin vatandaşa ulaşmasını engellemeye çalıştılar. Bu ülkede 6 milyon sokak satıcısı var, nasıl geçinecek bu insanlar? Yoğun bakım hemşiresine sadece 7 TL maaş artışı yapmışlar, bu olacak şey mi?

EZAN TARTIŞMASI

Aslında böyle bir tartışma yok, son günlerdeki tartışmalar gündemi değiştirme gayretidir. Ezan bugünkü okunan şekli ve diliyle evrenseldir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder