Hakan Çelik Türkiye’nin terörden kaybı 1 trilyon dolar
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’nin terörden kaybı 1 trilyon dolar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun TBMM’deki konuşmasının yankıları sürüyor. Soylu, bütçe görüşmesi sırasında, doğu ve güneydoğu illerimizde yapılan yatırımların insanların yaşam standartlarını köklü şekilde değiştirdiğini ifade ederken, HDP’li milletvekillerine de sert tepki göstermişti. Soylu’nun konuşmasının en çarpıcı yönlerinden biri “Paralar artık PKK’ya değil millete gidiyor” cümlesiydi.

Bu tespit çok doğru. Yakın geçmişte bazı HDP’li belediyelerin kaynakları doğrudan veya dolaylı şekilde terör örgütüne aktarılmıştı. Bölge halkı, HDP’li adaylara “Bu bölgeyi bilen insanlar, bize daha iyi hizmet getirebilirler” düşüncesiyle oy vermişti, ancak öyle olmadı. Dünyada hiçbir devlet, askerine polisine kurşun sıkan yapılara yerel yönetim bütçesinden mali transfer yapılmasına müsaade etmez.

Haberin Devamı

Bölgedeki şehirleri farklı dönemlerde birçok kez ziyaret etmiş bir insan olarak açıkça söyleyebilirim, geride bıraktığımız yaklaşık 20 yılda oraya çok ciddi yatırım yapıldı, hizmet götürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yapımını bizzat takip ettiği ve hızlandırdığı Yüksekova Havalimanı Türkiye’nin en uç coğrafyasındaki en kıymetli yatırımlardan biridir.

Havalimanı, doğal koşulları hayli zorlu Hakkari ve çevresinin çehresini değiştiriyor. CNN Türk’teki programıma katılan dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, özellikle terör örgütünün zarar verdiği yerleşim birimlerindeki yeni imar planlarını detaylı şekilde aktarmıştı. Gösterilen konutlar tamamlandı ve vatandaşlara teslim edildi.

Türkiye’nin terörden kaybı 1 trilyon dolar

Süleyman Soylu'nun bölgede katıldığı sportif etkinliklerden biri.

Süleyman Soylu, kamuoyunun belli kesimlerinde İçişleri Bakanı kimliğiyle güvenlik politikalarını öne çıkaran bir isim gibi algılanıyor olabilir. Ancak ben Bakan Soylu’nun insani kalkınma ve gelişim adına Doğu Anadolu’da çok değerli projelere bizzat katıldığının tanığıyım. Bölgedeki gençlerin sportif faaliyetlere davet edilmesinden fotoğraf yarışmalarına, Çoruh nehrindeki rafting aktivitelerinden off road etkinliklerine kadar bir dizi alanda Süleyman Soylu sahadaydı.

Haberin Devamı

Terör eylemlerinin önü kesildiğinde, bölgeye barış ve huzur geldiğinde turizm ve ekonominin nasıl hareketlendiğini en iyi o yörenin insanları biliyor. Farklı doğasıyla Tunceli, kültürel çeşitliliğiyle Diyarbakır, tarihi mirası ve dokusuyla Mardin, Şanlıurfa, Hatay, ekonomik canlılığıyla Gaziantep milyonlarca turisti ağırlayacak kapasitede yerler.

Şimdi Hakkari Yüksekova’ya 5 yıldızlı bir otel yapılıyor. 1980’lerden bu yana devam eden PKK terörü, sadece binlerce askeri şehit etmek ve insanlarımızın canını almakla kalmadı. Ekonomik olarak da ülkeye ağır bir darbe indirdi. Yaptığım hesaplamalara göre on yıllar boyunca kesintisiz olarak kan döken terör örgütünün Türkiye’ye bilançosu 1 trilyon dolar seviyesinde.

Bu kaynağı insanlarımızın refahı için harcayabilirdik. Türkiye bu boyuttaki bir parayla şimdikinden çok daha iyi bir seviyede, aşağı yukarı İtalya’ya yakın bir ekonomik tabloya sahip olabilirdi. Terör örgütüne destek verenler veya kanlı silahlı saldırıları izah etme çabasına girenler oturup bu hesabı iyi okusunlar!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder