Hakan Çelik Türkiye’ye ilave 30 bin test imkanı
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’ye ilave 30 bin test imkanı

Koronavirüs salgınının etkilerini kontrol altında tutmak için küresel düzeyde olağanüstü önlemler alınmaya çalışılıyor. Ancak krizin ne kadar süreceği tam olarak kestirilemediği için bu çabalar da dünyayı büyük bir durgunluktan kurtarmaya yetmeyecek.

Hakim kanı, 2020 yılının insanlık tarihinin kayıp bir dönemi olacağı yönünde. Salgının durdurulması için etkili bir aşı ve ilaç geliştirilmesi hayati önemde.

Dünyanın saygın bilim kuruluşlarında hummalı bir çalışma var. Diğer taraftan da istatistik ve matematik modelleriyle büyük hızla ülkeleri kuşatan salgının yol haritası kestirilmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı

Bu kötü gidişi durdurabilecek önlem, model ve çareleri üreten kurumlar hiç kuşku yok ki büyük prestij kazanacak. Almanya’da Robert Koch Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri’nde Harvard ve Johns Hopkins Üniversitesi, Fransa’da Pasteur Enstitüsü, Japonya’nın salgın kontrol kurumu NIID ile ABD’deki muadili CDC bu süreçte en yakından takip ettiğim kurumlar arasında.

Virüsün daha fazla yayılmasının önüne geçmek için vaka sayısının çok hızlı şekilde tespit edilmesine ihtiyacımız var. Bu çerçevede ülkemizi ilgilendiren güzel bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum.

Türkiye’de de faaliyette bulunan ABD merkezli ilaç şirketi Gilead Sciences, koronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede kullanılmak üzere 1 milyon TL’lik bir fon oluşturdu.

Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin ile görüştüm, fonun Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde biri İstanbul, diğeri de Ankara’da olmak üzere iki yeni Covid-19 test merkezinin açılması için gerekli ekipman ve malzemenin bağışında kullanılacağını söyledi.

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinoğlu da Gilead’ın desteğiyle iki şehirde kurulan merkezlerde günde 30 bin test yapılacağını müjdeledi.

AIDS ve Hepatit türevlerine karşı etkili tedavi yöntemleri geliştirmesiyle tanınan 33 yıllık Gilead bir taraftan da Covid-19’a karşı ilaç geliştirilmesi için çaba harcıyor.

NELER OLACAK?

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Nail Olpak’ın başkanlığında internet üzerinden çok önemli bir konferans düzenledi.

Haberin Devamı

ABD’deki çalışmalarıyla tanınan iktisatçı Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Harvard Üniversitesi’nde bir araştırma programı yürüten Dr. Gökhan Hotamışlıgil, koronavirüsün insan hayatı ve ülkeler üzerindeki etkileri üzerinde kritik bilgiler verdi. Paylaştıkları notları ve bu konuyla ilgili görüşlerimi bir sonraki yazımda aktaracağım.

TARIM BAKANI KONUĞUM

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bu sabah CNN Türk’te konuğum olacak. Canlı yayınımız saat 10.00’da başlayacak.

Koronavirüs krizinin küresel gıda ve tedarik zincirlerini tehdit ettiği şu günlerde ülkemizde hangi önlemlerin alındığını, tarım ve hayvancılık alanında yapılacakları konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder