Hakan Çelik Türkiye’yi dışlayarak sonuca varılamaz
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’yi dışlayarak sonuca varılamaz

Doğu Akdeniz şu an dünyanın en hassas yerlerinden biri. Son dönemde burada çok zengin doğalgaz kaynakları keşfedildikten sonra Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi, Türk tarafını küçük bir alana hapsetme politikası uyguluyor. Oysa Türkiye, Akdeniz’e en uzun kıyısı bulunan ülke. Kıbrıslı Türklerin de doğal olarak yaşadıkları coğrafyayla ilgili hak ve menfaatleri var.

En sağlıklı ve kalıcı çözüm Türkler ve Rumların işbirliği yapmasıdır. Fakat bu zor. Atina ve Kıbrıs Rum yönetimi ikisi, şu ana kadar Türk tarafını by-pass etmek için Mısır ve İsrail’le birçok anlaşma imzaladı. Üstelik bunlar sadece enerjinin paylaşımı konularında değil. Askerî ve istihbarat alanında adımlar atılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye ile Libya arasındaki hamle bu hafta herkesi şaşırtan bir gelişme oldu. Ankara, Libya’nın uluslararası kurumlarca tanınan Libya’nın meşru hükümetiyle denizdeki yetki alanlarının belirlenmesi amacıyla bir işbirliğine gitti. Uzlaşmayı her iki ülkenin hükümeti ve yasama organları onayladı. Resmî gazetelerde yayınlandıktan sonra Birleşmiş Milletler’e tescil süreci başlayacak.

Yunanistan hükümeti bu gelişmeye karşı panik hâlinde bir tepki verdi ve Libya hükümeti büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldı. Atina şu anda Avrupa Birliği’nin de Libya’ya baskı yapması için yoğun diplomatik çaba yürütüyor. Türkiye ise Doğu Akdeniz’deki bütün ülkelerle benzer nitelikte işbirliğine açık olduğunu ilan etti.

Kahire-Ankara ilişkilerinin sonsuza kadar bugünkü düşük seviyesinde kalması beklenemez. Uygun bir ortam oluştuğunda bölgenin iki önemli ülkesi Mısır ve Türkiye’nin bu konuyu konuşabileceğini düşünüyorum. İsrail’le de benzer durum söz konusu. Yakın gelecekte İsrail’de yeni bir hükümet kurulduğunda iki ülke belli şartlarda enerji işbirliğini yeniden masaya yatırabilir.

Zira İsrail gazını dünyaya ulaştırmanın en pratik ve düşük maliyetli yolu da Türkiye üzerinden geçiyor. Her türlü görüş ayrılığına rağmen Türkiye’nin önemli bir bölgesel güç olduğu Londra’daki NATO zirvesinde bir kez daha tescil edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sürekli Türkiye’yi şikâyet etmesine bizzat ABD Başkanı Donald Trump ve Almanya Başbakanı Angela Merkel yanıt verdi. Tıpkı Suriye ve Irak gibi Doğu Akdeniz’de de Türkiye’yi yok sayarak ve dışlayarak kalıcı bir sonuç alınamayacağını Kıbrıslı Rumlar ve Yunanistan’ın da sonunda kabul edeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik bu sabah 10.00’da CNN Türk’te canlı yayın konuğum olacak. NATO zirvesi ve Doğu Akdeniz’de yaşananlar başta olmak üzere Türkiye gündemindeki önemli başlıkları ele alacağız.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar da yarın sabah 10.00’da CNN Türk’te sorularımı yanıtlayacak. Bütün bu konuları, kapalı durumda bulunan Maraş’la ilgili hazırlıkları, KKTC’ye uygulanan ambargolara karşı alınabilecek önlemleri konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder