Hakan Çelik Unutulmaz izler bıraktı
HABERİ PAYLAŞ

Unutulmaz izler bıraktı

Türk Yahudi Toplumu (TYT) Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’yu bana “tarif edin” derseniz, “Vatansever, çalışkan, iyi kalpli ve zeki bir insan” diye anlatırım. Pinto’yu maalesef kaybettik. 86 yaşında aramızdan ayrıldı. Pinto’nun vefatıyla, Türkiye Yahudi Toplumunun ve iş dünyamızın diğer önemli isimleri İshak Alaton, Üzeyir Garih ve Jak Kamhi’den sonra aynı kuşağın bir başka önemli ismi daha hayata gözlerini yumdu.

Pinto hayatı boyunca Türkiye’nin ve insanlarımızın dünyada karşılaştığı önyargıların aşılması için hem kişisel hem de temsil ettiği kurumlarla büyük mücadele yürüttü. Doğan Kitap’tan çıkan “Anlatmasam Olmazdı-Geniş Toplumda Yahudi Olmak” isimli kitapta yaşadıklarını, görüşlerini paylaşmıştı. Cumhuriyet birikimlerimizi iyi bilen, toplumsal barış için bir arada yaşama kültürünün ne kadar önemli olduğunu hayat tarzı ve çalışmalarıyla çok güzel vurgulayan, daima görüşlerine başvurulan akil bir insandı.

Haberin Devamı

Ülkemizin köklü kurumlarından Yıldırımspor’un kurucularındandı. Bensiyon Pinto yarın saat 13.00’te İstanbul Ulus’tan son yolculuğuna uğurlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakından tanıdığı bir isimdi. Geçmişte güzel bir dostlukları olmuştu. Pinto’ya veda törenine Erdoğan ile birlikte siyasetin önemli bazı isimlerinin de katılacağını sanıyorum.

Unutulmaz izler bıraktı

SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Dünyadaki Hıristiyan Ortodoksların dini lideri, İstanbul Rum Patriği Bartholomeos benim de takip ettiğim ziyarette Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington DC’de Başkan Joe Biden ile görüşmesinden hemen önce rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı.

Ekümenik Patrik, doktorların aşırı yorgunluğa bağladığı bu rahatsızlığın üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra bu kez de koronavirüse yakalandı ve Amerikan Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Karantina ve kontrol sürecini tamamladıktan sonra taburcu edilen Patrik kısa süre önce kamuoyunda “denize haç atma töreni” olarak bilinen dini faaliyete riyaset etti.

İstanbul Fener’deki Aya Yorgi Patriklik Katedrali Kilisesi’nde Patrik’in katılımıyla gerçekleştirilen tören Yunanistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerin televizyonlarından canlı olarak yayınlandı. Her yıl ocak ayının ilk haftasında Hazreti İsa’nın vaftiz edilmesinin yıldönümünde, Hıristiyan Ortodokslar tarafından düzenlenen dini ayinde Patrik suların arınması ve bereketlenmesi için dualar okuyor.

Haberin Devamı

Türkiye, Müslüman vatandaşlarımızla birlikte farklı dini topluluklardan insanlarımızı kucaklayan, asırlar boyunca devam eden bu geleneklere ev sahipliği yapan olağanüstü bir ülke. Sadece iklimi ve jeopolitiğiyle değil inançlar açısından da böyle bir zenginliğe sahip olduğumuz için çok şanslıyız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder